Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sverigedemokrater bakom bokbål

Sverigedemokraternas ledare i Höör, Anders Westergren, lät ett femtiotal nazister arrangera bokbål, paradera med hakkorsflaggor och hålla judefientliga propagandatal på marken som Westergren arrenderar, strax intill hans hus.

HÖÖR. Bilderna visar ett svenskt nazistmöte med blågula hakkorsflaggor, ett flammande bokbål och ett 50-tal uniformerade nazister som skriker slagord och gör Hitlerhälsning.

Arrangörer till mötet är de ledande Sverigedemokraterna i Höör.

- Jag var ju medskyldig till eländet. Jag pekade ut var de kunde slå upp tälten och jag sågade upp ved som de kunde elda med, säger Anders Westergren, en av två Sverigedemokrater i Höörs kommunfullmäktige, och partiets första kandidat inför kommunalvalet om tio dagar.

- Naturligtvis är det besvärande för oss Sverigedemokrater att fösas in i samma fålla som folk i nazistiska organisationer. Och visst är det besvärande för mig att synas i sådana sammanhang, säger Westergren.

Nazistmötet ägde rum sommaren 1996, men filmen kommer att visas först i kväll klockan 22.00 på TV3:s nya samhällsmagasin Insider.


Bildbevisen är pinsamma för Sverigedemokraterna i hela landet, eftersom nazistmötet leds av bland annat Tina Hallgren Bengtsson, som fortfarande var medlem i Sverigedemokraterna och bara ett år tidigare hade suttit med i partistyrelsen på riksplanet.

Hon har klätt upp sig i nazistuniform med stövlar, svarta ridbyxor, och brun skjorta med koppel och svart slips.

Tina Hallgren Bengtsson, som gör Hitlerhälsning och håller tal framför bokbålet var Sverigedemokraternas vice ordförande 1993-1995 och satt i Höörs kommunfullmäktige 1991-1995. Hon var fortfarande medlem i partiet när hon stod vid bokbålet ett år senare.

- Vi kan med gott samvete föra kampen mot mänsklighetens gift: marxister, liberaler och framför allt mot den sionistiska ockupationsmakten. Som den ohyra de är ska de krossas som löss! ropar Tina Hallgren Bengtsson, och svaras av ett unisont "Sieg heil" på filmen som TV3 visar i kväll.

Sedan eldar nazisterna rituellt upp judiska böcker, exempelvis "En överlevares historia" av Ferenc Göndör samt böcker av bland andra Tage Erlander och Winston Churchill.


En av de mötesdeltagare som petar in en bok i brasan är Jerker Magnusson, grundare av både Sverigedemokraterna och rasistorganisationen BSS (Bevara Sverige Svenskt).

Nazistmötet hölls vid Prästtorp utanför Höör, på den mark som fullmäktigeledamoten Anders Westergren arrenderar, några hundra meter från hans hus. Westergren visste att Hallgren Bengtsson och hennes medarrangör hade nazistsympatier och att de hade börjat umgås med nazistiska skinnskallar. Ändå ställde Westergren upp när partivännerna frågade om de fick låna skogsgläntan bakom hans gård för att arrangera en "friluftsfest".

- Jag förstod att det säkert kunde dyka upp några skinnskallar. Men inte att de skulle komma i stora horder, importerade från Tyskland och organiserade i NSF, säger Anders Westergren.

- Detta var ju ett skinnskallemöte med sprit, nazistiska slagord och sådant trams. De höll ju tal och lekte massmöte för sig själva och älgarna i skogen, säger Westergren.

- Jag tycker att det var väldigt taskigt mot mig. Jag hade ju blivit lurad av mina vänner till det här. Jag avskyr ju all sådan där nazistisk skit, säger Anders Westergren, som hävdar att han bara gick ner till nazistmötet några gånger, dels för att han hade blivit erbjuden lite mat, dels för att se till att mötesdeltagarna hade tillräckligt med ved för att hålla sig varma i militärtältet under natten.


Men Westergren gjorde ingenting för att stoppa sammankomsten.

- Jag tyckte inte att jag var i ett läge där jag kunde säga till ett helt gäng stora, skrotlyftande tyska skinnskallar att de skulle sticka, säger han.

Kort efter nazistmötet i Höör hoppade Hallgren Bengtsson och den andra mötesarrangören av från Sverigedemokraterna, och under några år var de mycket aktiva i den svenska naziströrelsen.

- Två av de viktigaste personerna för Sverigedemokraterna i Höör hoppade av och gick med i Nationalsocialistisk Front. Jag tycker att de hoppade av Sverigedemokraterna för sent, de hade redan börjat trassla in sig i den här bruna sörjan på sluttampen, säger Anders Westergren.


Hur tror du att den här kopplingen mellan Sverigedemokraterna i Höör och nazisterna påverkar era möjligheter att vinna väljare?

- Det får var och en som röstar avgöra. Var och en får avgöra om de tycker att det är besvärande att folk lämnar oss för att gå med i NSF, säger Anders Westergren.

FAKTA

Nationalsocialistisk Front
Nationalsocialistisk Front (NSF) är ett renodlat nazistparti, som hyllar Adolf Hitler, förespråkar rasrenhet, judehat och att alla invandrare ska dödas eller köras ut ur landet, oavsett hur många generationer de har bott i Sverige.
Partiet startade 1994 och har sitt starkaste fäste i Karlskrona, där partiet också ställer upp i årets kommunalval.
I Skåne har NSF tidigare haft starka fästen i Klippan och Tomelilla.
Flera NSF-medlemmar har dömts för grova brott, exempelvis polismorden i Malexander 1999 och mordet på Gerard Gbeyo i Klippan 1995.
Partiet utesluter inte att använda våld som politisk metod. En del partimedlemmar har också haft tillgång till skjutvapen, som automatkarbiner och avsågade hagelgevär.
Tobias Weikel var tidigare ledare för NSF i Tomelilla, men hoppade av 1999, och har sedan dess varit aktiv i avhopparorganisationen Exit. För TV3:s program Insider berättar han så här om stämningen under sin tid i NSF:
- Vi var beredda att skriva historia.
- Vi var beredda att, lågt räknat, åka upp 200 man av de värsta som finns, bara skjuta oss in i Rosenbad, ta gisslan därinne, skjuta folk och kräva saker. Det trodde vi på.
Gå till toppen