Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ex-nazister får stanna i Sd

Vice partiledaren i Sverigedemokraterna Johan Rinderheim var BSS-sympatisör. Sd accepterar medlemmar med nazistiskt förflutet "om man ändrat sig".

Sverigedemokraterna, som ställer upp i valet i 70 kommuner, har flera medlemmar med ett nazistiskt förflutet. Det medger partiets ledare Mikael Jansson för Sydsvenskan.

- Man måste kunna ångra sig. Var man nazist vid 17 års ålder måste man ha rätt till en andra chans. Om man verkligen ändrat sig är det acceptabelt. Det viktiga är att man inte döljer något och att man verkar seriös, säger Jansson.

Har ni många ex-nazister bland medlemmarna?

- Nej, något stort antal handlar det inte om, säger Mikael Jansson.

Helene Lööw, kriminolog och expert på extrema politiska rörelser, betecknar Sverigedemokraterna som ett "delvis rasistiskt parti".

- Det finns naturligtvis fortfarande medlemmar i Sverigedemokraterna som är rasister, säger Lööw.

Sverigedemokraterna uppger sig ha 5 000 medlemmar. Sedan grundandet 1988 har partiet kopplats till nazismen.

"Vi ska bränna dig ditt jävla judesvin. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!", sade Mikael Janssons företrädare på posten som partiledare för Sverigedemokraterna, Anders Klarström, i ett anonymt telefonsamtal till Hagge Geigert.

Året var 1984. Anders Klarström var 19 år och medlem i det nazistiska Nordiska rikspartiet (Nrp). Tio år senare var han partiledare för Sverigedemokraterna, som redan då satt i flera svenska kommunfullmäktige.

Det är just den typen av nazistiska och öppet rasistiska kopplingar som Sverigedemokraterna uppger att man försökt göra sig fri från. Men har partiet lyckats? Och hur stora ansträngningar har partiet egentligen gjort för att rensa ut rasismen?

- Vi har inte lagt särskilt mycket energi på det, svarar partiledaren Mikael Jansson.

- 1995 tog vi uttalat avstånd från nazismen. Då försvann ett par hundra medlemmar självmant. Sedan har vi uteslutit fem-sex personer för ideologiska avvikelser, säger Jansson.

"Avvikelserna" har bestått i att medlemmarna varit rasister eller fascister, enligt Jansson.

Igår berättade Sydsvenskan om Anders Westergren (Sd), fullmäktigeledamot i Höör, som hjälpte Hitlerhälsande nazister i uniform att hålla möte på hans mark 1996.

Även i Sverigedemokraternas partitopp finns starka kopplingar till rasistiska organisationer. Johan Rinderheim heter Sverigedemokraternas vice ordförande. Han är en av partiets grundare och kallas "chefsideolog" på Sverigedemokraternas hemsida - Rinderheim har skrivit Sverigedemokraternas partiprogram sedan starten 1988.

Johan Rinderheim var aktiv i det rasistiska Sverigepartiet 1987. Tidigare sympatiserade han med BSS, Bevara Sverige Svenskt, en organisation som rekryterade våldsamma skinheads och spred rasistisk propaganda. BSS ledare Leif Zeilon vädrade ofta sin oro för "rasblandning" och för att "den svenska rasen riskerar att gå under".

På ett BSS-flygblad stod: "Om vi inte stoppar invandringen riskerar vi att få en neger till utrikesminister".

- Jag var på flera möten med BSS och prenumererade på deras tidning, säger Rinderheim.

Sverigepartiet bildades när BSS slogs ihop med Framstegspartiet. Tidningsreportage från Sverigepartiets möten under 1987 berättar om hätska stämningar och grovt rasistiskt tal. Men Rinderheim, som säger sig ha samma politiska uppfattning då som nu, uppfattade inte BSS som rasistiskt.

- Jag är, då som nu, patriotisk demokrat.


Men var inte BSS en rasistisk organisation?

- Eh... Det var väl lite grand en ganska öppen förening. Det som förenade folk var att vi ville verka mot massinvandringen. Det fanns säkert rasister där, säger Rinderheim.

Enligt Johan Rinderheim kan Sverigedemokraternas idémässiga ursprung sökas hos BSS och Sverigepartiet.

Sverigedemokraternas partiledare Mikael Jansson tycker inte att Johan Rinderheims forna engagemang i BSS är något problem.

- Nej, det tycker jag inte. Johan Rinderheim är en stark demokrat. Han var intresserad av de politiska alternativ som fanns på den tiden, och BSS var en proteströrelse. Vi intresserar oss inte så mycket för vad som hände på den tiden, säger Mikael Jansson.
Gå till toppen