Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Bättre vård med digitala patientkort

Region Skåne blir först i landet med att prova den nya tekniken. Ett digitalt patientkort med uppgifter om all medicin och alla läkarbesök ska provas på försök av 200 patienter i Helsingborg.

Patienternas integritet garanteras genom en spärrkod som hindrar läkarna att utan patientens tillstånd komma åt informationen annat än vid ren akutsjukvård.

Vid varje läkarbesök ska patienten dra det digitala patientkortet i en kortläsare. Både patienten och läkaren måste sedan ange sina personliga koder för att informationen ska vara tillgänglig och nya uppgifter kunna skrivas in.

Bättre och billigare vård är två fördelar som Region Skåne förväntar sig av projektet som beräknas kosta omkring fyra miljoner kronor fram till utgången av nästa år.

På det digitala patientkortet kommer det att lagras uppgifter som idag finns spridda på flera olika journaler hos sjukhus, vårdcentraler och kommunala äldreboenden. Dessutom kommer det att finnas uppgifter om alla läkemedel som skrivits ut till patienten samt personuppgifter, uppgift om närmast anhöriga och fakta om eventuella allergier.

Skulle patienten tappa kortet går alla uppgifter som finns lagrade att återskapas genom en samkörning av sjukvårdens olika datasystem.

Genom att uppgifter som idag finns spridda på flera olika vårdgivare samlas på kortet hoppas Region Skåne att det ska underlätta för vårdpersonalen att snabbt ge patienten rätt behandling.

De digitala patientkorten kommer även att förhindra läkemedelsmissbruk. Idag kan en patient genom att besöka olika läkare få flera olika läkemedel utskrivna mot samma åkomma.

I framtiden kommer läkarna att se den samlade bilden från all vård och därmed förhindras dyrbar fel- och övermedicinering.

- En läkare som är med i försöket berättade att den värsta avarten han upplevt var en patient som hade fått ut 31 olika mediciner. Hade patienten använt alla medicinerna hade han dött, säger Håkan Mattsson, vd för leverantören Sigma Kommun & Landsting AB.

Enligt Håkan Mattsson är Region Skåne först i Sverige med att införa digitala patientkort. Enklare system med digitala patientkort används redan i stor skala i bland annat Tyskland och Frankrike.
Gå till toppen