Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eslövsprofil flyttar ut i naturen

Sedan han var 17 år har han engagerat, roat och retat Eslövsborna. Nu drar Stefan Lundgren vidare mot nya utmaningar. Bjärehalvön väntar.

ESLÖV. Med på flyttlasset finns hustrun Pärnilla, också hon konstnär, samt parets söner, Lukas, 6, och Axel, 4.

Stefan Lundgren. Foto: Göran Olsson
- Vi har trivts fantastiskt bra i Eslöv. Anledningen till att vi ändå väljer att flytta är att vi vill närmare djur och natur. Och en vackrare plats i Skåne än Bjärehalvön kan vi inte tänka oss.

Det är i den lilla byn Kattvik mellan Båstad och Torekov, familjen tänker forma sin framtid. Här har man hittat ett par fastigheter, som gränsar till varandra och på vilka det finns en äldre gård och flera hus.

Större delen av byggnaderna ska rivas och ersättas av ett arkitektritat nybygge på 450 kvadratmeter med bostad, dubbla ateljéer och gästhus.

Den nuvarande bostaden med ateljé och grafikverkstad i hörnet av Gröna Gång och Skomakaregatan i Eslöv har redan sålts. Det huset har tidigare använts både som lagerlokal av Salubrin Druvan och, ändå längre tillbaka i tiden, som stall och köptes 1997 av konstnärsparet för 575 000 kronor.

Fem år senare och efter en omfattande ombyggnad säljs nu den gamla lagerbyggnaden för det tredubbla.

Familjen har också en lägenhet i centrala Berlin där man vistas i långa perioder. Den lägenheten behålls.


Stefan Lundgren är inte en konstnär som man placerar i ett bestämt fack. Hans konstnärskap omspänner det mesta från måleri och grafik till skulpturer, installationer, video och film.

- Jag är en företagare, som driver egen firma. En handelsresande som försöker sälja sina konstnärliga idéer, säger han själv.

Att kläcka en spännande idé och se till att den förverkligas har blivit allt viktigare för Stefan Lundgren.

Det är inte nödvändigt att alltid själv hålla i penseln eller att själv göra varje pryl i en installation. Det kan man ha assistenter till, säger han.


Stefan Lundgren är uppväxt i Eslöv. Sin första utställning hade han redan som 17-åring på Lilla Galleriet, där han visade små masonitmålningar. I dag är han 33 år och har efter utbildning på School of Visual Arts i New York hunnit med en rad spännande konstprojekt. Han ställer gärna ut i Eslöv men det är framför allt på den internationella konstscenen som Stefan Lundgren är ett aktat namn.

Främst i Berlin och Tyskland men också i Prag, Warszawa och andra stora metropoler har han ställt ut. Den 9 november är det vernissage för en ny utställning i Berlin.

Mest omskriven är han sannolikt för sina egensinniga installationer. Vem minns inte 24-tonsbunkern "Vitale Module", som lockade fram starka reaktioner där den drogs fram.


Det är vad Stefan Lundgren vill med sin konst; skapa reaktioner, spänningar, debatt. Gärna reta och provocera.

Betongbunkern, som också blev bostad för en tupp och fem hönor, som värpte gröna ägg, följdes bland annat av en brödutställning med limpor i olika former, slottsprojektet sommaren 2001 då Stefan Lundgren vävde spindelnät i parken till Skarhults slott och denna sommars omskrivna Twin Peaks-projekt vid Trollsjön i Eslöv.

Det var där Stefan Lundgren byggde en linbana, som ansågs farlig och som av säkerhetsskäl stängdes av myndigheterna.


Nu senast har Stefan Lundgren tillsammans med serietecknaren Daniel Novakovic gjort ett seriealbum, "Modiga historier", som handlar om Stefan Lundgrens eget liv som konstnär. Ett nytt album är på gång och ska handla om mat.

I Eslöv har Stefan Lundgren anlitats för offentlig utsmyckning på flera platser, bland annat ett fotoobjekt i Karlsrobadet och en skulptur på Norrevångsskolan.

Stefan Lundgren har gärna arbetat och ställt ut i hemstaden - samtidigt som han understryker att det aldrig går att jämföra lilla Eslöv med de stora konstscenerna. Förutsättningarna saknas helt enkelt.

- Har jag kunna sporra och inspirera någon eller några unga i Eslöv är jag nöjd och glad, säger han.


Det bästa du gjort?

- En omöjlig fråga. Men jag jobbar nu med en fotoserie som en följd av Twin Peaks-projektet. Den är jag mycket nöjd med och den hoppas jag kunna ställa ut i Eslöv innan vi flyttar den 1 december. "Vitale Module" var också spännande att arbeta med. En mindre variant av betongbunkern hoppas vi förresten kunna dra runt i lappmarken på en rensläde.


Framtidsplaner?

- Nästa år får jag göra en separatutställning i Lunds konsthall. Det är fantastiskt och jag känner mig mycket stolt. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Att få ställa ut ensam i Lunds konsthall är stort.


Eslöv i framtiden?

- Jag hoppas verkligen på fortsatt kontakt. Efter alla år här har vi ett stort nätverk. Och vi flyttar ju inte till världens ände. Kattvik ligger trots allt bara 11 mil från Eslöv.
Gå till toppen