Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kim är mer hemma borta

Göteborgaren Källström har aldrig haft Blåvitt som favoritlag och vet inte mycket om Ullevi. Nu väntar Portugal "hemma" i Göteborg.

GÖTEBORG. Landslagsdebut från start, på en hemmaplan han nästan aldrig spelat på...

Så blir det med all sannolikhet för Kim Källström på onsdag. Självfallet kommer han att tillhöra startuppställningen i matchen mot Portugal, men trots att han är göteborgare har Kim inte spelat på Nya Ullevi. I varje fall inte så mycket att det kan betraktas som någon hemmaplan.

- Någon match i Gothia Cup när jag var pojklagsspelare och så förra året när Häcken mötte Bayer Leverkusen i en vänskapsmatch, men det var också en del av Gothia Cup.

Många blev förvånade i vintras då Kim Källström gick till Djurgården i stället för till grannklubben IFK Göteborg.

- Jag kände att utvecklingsmöjligheterna fotbollsmässigt var större i Djurgården, förklarar Kim. Dessutom ville jag flytta på mig, träffa nya kompisar och mer eller mindre börja om från scratch.


Sanningen är att han aldrig haft någon relation till "Blåvitt". Inte ens som favoritlag i barnaåren.

- Nej, det har varit Häcken hela tiden. Farsan spelade ju där.

Han har dock ett annat favoritlag, även om det inte är från Göteborg.

- Fiorentina har alltid varit mitt lag. Jag tror att jag blev förtjust i deras dräkter. Den lila hemmatröjan och helvita bortadressen, det bara ryser i mig när jag ser det.

Och så finner det ytterligare ett lag som ligger Kim Källström varmt om hjärtat. Men då handlar det om en helt annan sport.

- Sandviken i bandy, säger Kim. Jag ser dem så ofta jag kan.

Även om Kim med rätta anses vara göteborgare, så är han inte född i stan.

- Jag föddes i Sandviken och var sju år när vi flyttade, förklarar Kim.

Julbesöken i Sandviken eller Hedemora, där faderns släkt finns, tillhör höjdpunkterna under året för Kim Källströms del.

Bandyn hängde med när familjen Källström flyttade till Partille utanför Göteborg. Han var med i Höjdens bandyskola i Göteborg, men när han hade skridskorna på fötterna så handlade det mest om ishockey.


Kim Källström var tillräckligt duktig i ishockey för att två gånger bli uttagen i Göteborgs TV-pucklag, men lämnade återbud vid båda tillfällena.

- Det kolliderade med fotbollen.

Därför valde Kim Källström att helt ägna sig åt fotbollen. Givetvis i pappas klubb Häcken, även om han gick i fotbollsskola hemma i Partille.

Redan vid 20 års ålder har Kim Källström börjat känna sig hemma i landslaget.

- Det är tredje raka samlingen jag är med på. Första gången var jag glad att vara med över huvud taget, andra gången hoppades man på ett inhopp och nu - ja, jag hoppas få vara med från start i varje fall.


Att få spela mot Portugal kan vara extra spännande för Kim Källströms del, alldeles oavsett att matchen går i Göteborg.

I Portugal är Rui Costa den store stjärnan på mittfältet.

- Han är en av de spelare jag beundrar mest, säger Kim. När han och Batistuta spelade i Fiorentina, då var det riktiga höjdare.

Annars har inte Kim Källström några riktiga förebilder i sin fotbollskarriär.

- I Sverige var väl Tomas Brolin den bäste mittfältaren som jag gillade mest, men även Jonas Thern var duktig. Tänk att riva åt sig bollen och sedan sätta en kalaspassning som Thern gjorde, det var mäktigt.

Och han ser sig själv närmare Thern än Brolin.

- Thern var mer en playmaker som jag försöker vara, men Brolin hade en så otrolig speed i sitt spel som jag nog får svårt att komma upp till. Förhoppningsvis kan jag bli bra på andra saker.


Att spela landskamp på hemmaplan är inget som skrämmer Kim Källström. Han brukar inte vara nervös inför en match.

- Den enda gången var i andra kvalmatchen mot Mjällby när jag spelade i Häcken. Vi hade slarvat bort segern i den första matchen och var tvungna att vinna. Då var det nervigt.

De närmaste åren kommer säkert Kim Källström att vara med om viktigare matcher än så. Även om det knappast blir hemma i Göteborg...

FAKTA

Kim Källström
Född: 24 augusti 1982 i Sandviken.
Uppväxt: I Partille sedan 1989.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Mamma Ann, pappa Mikael och lillasyster Sanna.
Klubbar: Sandvikens IF, Partille, Häcken och Djurgården.
Landskamper: 5 A, 19 U21, 4 J och 30 P.
Aktuell: Allsvenskans hetaste spelare som med stor sannolikhet får spela från start i landskampen mot Portugal i morgon.
Gå till toppen