Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klubben som skrattar för glatta livet

Ho ho ha ha ha ha. Ho ho ha ha ha ha. Eva Martinsson brister ut i ett riktigt lejonskratt. Den indiska skrattyogan har kommit till Södra Sandby. Det är uppvärmning på kvällens skrattpass i Byahuset. Fast några har börjat fnittra redan innan uppvärmningen sätter igång.

SÖDRA SANDBY. Efter uppvärmningen är det dags för hälsningsskrattet. Deltagarna går runt och tar i hand, ser varandra i ögonen och skrattar.

För i Södra Sandby har man tagit uttrycket "ett gott skratt förlänger livet" på allvar och startat en skrattklubb.

- När man skrattar frigör man endorfiner som gör att man stärker immunförsvaret och syresätter ansiktsmusklerna och de inre organen. Det gör dessutom att man klarar stress bättre, säger Charlotte Schanner, en av skrattinstruktörerna, som aldrig har långt till skrattet.


Skrattpassen beskriver hon som en slags skrattyoga. Idén kommer ursprungligen från den indiska läkaren Madan Kataria, som tog fasta på forskning som visade att skratt är bra för hälsan.

- Han började samla vänner regelbundet för att berätta roliga historier och skratta tillsammans. Men efter ett tag var de roliga historierna inte så roliga längre och då började man i stället med skrattövningar, säger Charlotte Schanner.

Idag finns omkring 1 300 skrattklubbar i världen och sedan två veckor tillbaka finns det alltså även en i Södra Sandby. Tanken är att det ganska snart ska starta en även i Lund.


Skrattet behöver inte vara spontant, utan skrattinstruktörerna ger deltagarna olika övningar. Det kan vara mobiltelefonskrattet, det konstlade skrattet, pingvinskrattet, där alla går runt som pingviner och skrattar, eller det brutala lejonskrattet.


Kroppen reagerar likadant på spontana skratt som på simulerat skratt, enligt Charlotte Schanner.

- I Indien är det vanligt med skrattpass på arbetsplatser, men det har man inte kommit igång med i Sverige än, jag hoppas att det blir så. Under skrattpassen handlar det mycket om att man ska ta i varandra och se varandra i ögonen. Det innebär att alla blir sedda och det minskar aggressioner, säger Eva Martinsson, en av de andra skrattinstruktörerna.


Hon har även hållit skrattseminarium för personalen på olika skolor och tanken är att de ska hålla egna skrattpass med eleverna, för att på så sätt komma till rätta med till exempel mobbing. Om eleverna får ta i varandra och se varandra i ögonen, kommer de varandra närmare är tanken.
Gå till toppen