Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trånga kläder inte bra när man växer

Inte nog med att barnens liv blivit alltmer stillasittande, flickornas kläder gör att de inte kan röra sig fritt. Det menar Ingar Björnfot, textilslöjdslärare på Svaneskolan i Lund.

- Vi är tillbaka till sjuttiotalet eller sjuttonhundratalet med åtsittande kläder som påverkar rörelsemönstret negativt. På sjuttiotalet drabbades flickor av bäckenförträngning, säger hon.

Efter 27 år i yrket kan Ingar Björnfot det mesta om barn och kläder och vi bad henne följa med när kläderna skulle provas. Hon kunde lätt konstatera att de flesta plagg var sydda som vuxenkopior.

- Barnen växer snabbt på längden och då måste man ju kunna lägga ner. Annars varar kläderna bara några månader. Det blir dyrt, säger hon och efterlyser byxor med extra mån i midjan och nertill.


På Svaneskolan har man i höst satsat på ett omfattande hälsoprojekt inom ramen för elevens val. Där ingår hälsoprofil, konditionstest, kostkunskap och regelbundna fysiska aktiviteter, men även ämnen som bild, musik och syslöjd.

- När flickorna syr till sig själva, så skall det sys in och sys in tills kläderna sitter som ett andra skinn. Trånga kläder är inte bra när man växer. Kroppen kan inte utvecklas naturligt. Men det handlar också om vilka signaler, tydliga sexuella anspelningar, som flickorna ger.

När Ingar Björnfot studerade mönsterkonstruktion under sin utbildning fick hon lära sig att det fanns två sorters långbyxor. Byxor som man kunde stå snyggt i och byxor som tillät att man satte sig ner.

- I dag är flickkläderna ståkläder. Men även pojkarna, med byxor som hänger långt ner, har problem när de skall gå. De får slänga med benen åt sidan i trapporna och kan inte springa ordentligt, säger hon.
Gå till toppen