Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu börjar ramadan

Hemma i lägenheten i Malmö förbereder Mona Taqi och dottern Zainab Mohammed ramadan, en av det muslimska årets viktigaste händelser.

Pappa Louay Abdulaziz och hans döttrar Zainab och Meys börjar nu en månadslång fasta, medan mamma Mona som är sjuk får avstå. Foto: Ove Jonsson

MALMÖ. Mona fastar inte, eftersom hon är sjuk, men Zainab, systern Meys och pappa Louay Abdulaziz är redo att avstå från både mat och dryck under dygnets ljusa timmar.

- Det känns bra att fasta under ramadan, säger Zainab som går sista året på S:t Petri gymnasium.

Hon talar redan bra svenska, fastän familjen bara bott i Sverige i tre år. Framtidsplanerna är att utbilda sig till läkare eller tandläkare. Systern läser biomedicin och föräldrarna är bägge universitetsutbildade ingenjörer från Irak, så naturvetenskaperna ligger i familjen.


Mona Taqi tar fram praktupplaga av Koranen ur bokhyllan och berättar att man helst bör läsa den rätt igenom under ramadan. Den är skriven på klassisk arabiska men ett lexikon förklarar de svåra orden.

- Men texterna känns nya varje gång man läser dem, försäkrar Mona Taqi. Hon bär inte schal, eftersom vi är tre kvinnor som träffas. Zainab bär den inte heller:

- Jag har inte bestämt mig ännu, säger hon.


Matsedeln under ramadan, då man får äta efter mörkrets inbrott, innebär att man börjar måltiden med att äta dadlar, så man snabbt får upp blodsockret. Sedan följer soppa och en varmrätt.

Familjerna samlas och man leker särskilda lekar, bland annat en irakisk motsvarighet till "gömma ringen".

Jag undrar hur muslimer i norra Sverige löser problemet då ramadan infaller under sommaren, då det är ljust dygnet runt ovanför polcirkeln:

- Då går man efter den närmsta ort, där solen går ner, förklarar Zainab.

Till moskén i Malmö går familjen inte:

- Allt som sker där, kan man göra hemma, säger Zainab.

FAKTA

RAMADAN

Eftersom Islam tillämpar en månkalender flyttas datum för deras helgdagar varje år. Ramadan, fastemånaden. infaller i år mellan 6 november och 6 december. Ramadan som är den nionde månaden i det muslimska året, firas till minne av att profeten Muhammed då mottog Koranen som uppenbarelse av ärkeängeln Gabriel.
Särskilt heliga är de sista tio dagarna och helgigast är "laylat-al-Qadr" (allmaktens natt), då ängeln Gabriel kom till Muhammed och förklarade honom som Guds profet.
En muslim får då inte äta eller dricka från solens uppgång till dess nedgång. Undantag görs för sjuka människor, gravida kvinnor och barn. Avhållsamheten gäller också rökning och sexuellt umgänge.
Fastemånaden avslutas med EId-al-Fitr. fastebrytandets fest, en av det muslimska året största högtider. Den infaller den första dagen i påföljande månad, schawwal. Då skänker man en summa till välgörande ändamål, tar på sig nya kläder, kramar om varandra och ger varandra presenter. Sedan äter man särskilda rätter och sötsaker som hör till högtiden.
Gå till toppen