Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vakter håller koll i Aq-va-kul

Bråkiga ungdomsgäng har tagit över badhuset Aq-va-kul. Många barnfamiljer vågar inte gå dit och personalen blir hotad. Ledningen tar nu krafttag och hyr in två ordningsvakter som patrullerar i simhallen.

MALMÖ. - Det har blivit värre i år. Det är stora gäng på tio till tjugo ungdomar i olika åldrar som hotar och provocerar såväl badgäster som badvakter. De är inte här för att bada, de är bara ute efter bråk, säger förste badmästare Bertil Lindeberg.

Hoten mot badvakterna blir allt allvarligare: "Du måste ju gå hem någon gång - då väntar jag utanför." "Jag ska plocka dig på stan", är några kommentarer från tillrättavisade ungdomar. Ibland har hoten också blivit handgripliga och en del av de anställda är rädda för att gå till jobbet.


Men det är inte bara personalen som är illa ute. De bråkiga ungdomarna utsätter övriga badgäster för fara genom att kasta saker omkring sig och dyka i de vanliga poolerna. Slagsmål mellan de olika ungdomsgängen är inte ovanliga.

- Det är ett rent helvete här på helgerna. Ungdomarna är väldigt hotfulla och vissa kvällar vågar jag inte gå hem själv, säger en av badvakterna som vill vara anonym.


Tidigare har badhuset hyrt in en väktare vissa helger, men det räckte inte. Sedan två veckor tillbaka bevakas simhallen varje helg av två ordningsvakter.

- På en dag kan vi avvisa upp till tjugo stökiga personer. De ska inte vara här och störa. Häromveckan var det tre ungdomar som oprovocerat gav sig på en tolvåring, säger Anders Kvant, en av ordningsvakterna.

Säkerheten för de badande försämras också genom att badvakterna får lägga all koncentration på bråkmakarna. Men badvakterna blir nu avlastade med hjälp av ordningsvakterna. Platschef Lars Wallinder är mycket bekymrad över situationen, men inte förvånad:

- Det är en bild av samhället. Det som händer ute i Malmö händer här också. Nu har ungdomsvåldet drabbat även oss, säger han.


Än så länge har oroligheterna inte resulterat i vikande besöksantal. Fram till mitten av september hade antalet besökare tvärtom ökat med 11 000 personer jämfört med förra året. Men det som oroar Lars Wallinder är att folk känner sig otrygga.

- Det räcker ju att folk pratar om att det är jobbigt. Det har vi hört från flera håll. Möjligen är det så att folk inte slutar komma hit, men lägger om sina besök till tidigt på morgnarna då det inte är så stökigt, säger han.


Ordningsvakterna ska finnas på plats minst fram till nyår och fler förslag ligger på bordet. En arbetsgrupp har tillsatts med personer från badhuset och fritidsförvaltningen. Några av de förslag som diskuteras är att sätta in övervakningskameror i entrén och på andra våningen och att ha två ungdomsfria helger i månaden då endast personer över 21 år och barnfamiljer är välkomna. Allt för att personalen ska känna sig trygg, men också för att få tillbaka de vanliga badgästernas förtroende.

- Aq-va-kul är ju egentligen en nöjesplats för alla. Nu känner folk inte sig trygga här, en del undrar om ungdomsgängen tagit över även badhuset. Vi måste ta till de medel som är nödvändiga för att få stopp på oroligheterna, säger förste badmästare Bertil Lindeberg.


Fotnot.
Väktare: Har inga befogenheter utöver dem som alla har.

Ordningsvakt: Är en myndighetsperson som utbildats av polisen. Har rätt att avvisa och omhänderta personer.
Gå till toppen