Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mat och mord kryddar karriären

Deckarkocken Bella i "Bella bland kryddor och kriminella" är en drömroll för Claire Wikholm.

Foto: Kent Hult
Bella är en kokett kock, som gratinerar humrar med ena hjärnhalvan och löser mordgåtor med den andra.

Som en korsning mellan Tina Nordström och Miss Marple, ungefär.

Denna minst sagt färgstarka dam - med betoning på båda orden - är huvudperson i SVT:s nya deckarserie "Bella bland kryddor och kriminella", som just nu bereder oss trivsamma rysningar på måndagkvällarna.

Rollen spelas av Claire Wikholm. Och vem skulle egentligen vara bättre skickad än hon, som både är storkonsument av kriminalromaner och har lagat kyckling med rotsaksragu i "Matmakarna".


Mycket har hon hunnit med under sin mer än trettioåriga karriär, denna Stockholms-tjej med ett hjärta lika rött som det (ok, färgade) håret.

På 70-talet var hon gravid i Julkalendern "Broster Broster", och på 1980-talet husvagnssemestrade hon med Rolf Skoglund i "Vi hade i alla fall tur med vädret".

Hon har spelat Norén och Dürrenmatt på Stadsteatern, där hon är anställd sedan urminnes tider. Vi såg henne i Jonas Gardells mindre lyckade "Irma & Gerd" på tv häromåret.

På senare år har hon också synts en hel del i lekprogram av alla de slag - hon är nämligen rätt slängd i käften när hon är på det humöret.

Rollen som Bella är svaret på en av hennes hetaste drömmar. Claire Wikholm har nämligen velat spela deckare så länge hon kan minnas, säger hon.


Hon har faktiskt nosat på genren ett par gånger förut. Dels i Radioteaterns "Kärringdeckarna", som var en parodi, dels i TV4-leken "På rymmen", där hon fick utlopp för sin lust att spana och smyga.

Men den här gången är det "på riktigt", påpekar hon. Undra på att hon ser nöjd ut.

Smart och nyfiken. Så beskriver Claire Wikholm sin rollfigur. Litet intrigant. Fördomsfri. Mycket dominant och inte alltid snäll.

Bella är också mån om sitt yttre. Utstyrd i flotta kläder och en frisyr som komme hon direkt från frissan varje morgon.

"Förhöjd", konstaterar Claire Wikholm. "Litet grann som en seriefigur." Själv hade hon nog föreställt sig Bella litet mer anarkistisk och bohemisk, men man får ju inte alltid som man vill.

Bellas färdigheter i köket är också något utöver det vanliga. Hon är inte bara kock. Hon är Stjärnkock.

För att bli trovärdig i rollen fick Claire Wikholm lägga sig i träning.

Numera är hon ganska duktig på att hacka grönsaker, säger hon.

- Tricket är att aldrig låta knivspetsen lämna skärbrädan och att vara lös och ledig i handleden.

Hon fick lära sig att filea sjötunga också.

Fast hon fick öva på spätta, för den är billigare.


När det kom till kritan tillkallade man ändå en professionell kock, som lånade ut sina händer i närbilderna. Det finns gränser för vad man kan lära sig på några veckor.

Claire Wikholm är som sagt en stor deckarentusiast. Hon går i gång på seriemördare, blodbad och uppsprättade lik, gärna med "inälvorna lindade runt halsen".

När Hannibal Lecter flår sitt offer och syr en kostym av skinnet, ryser hon av välbehag.

- Mitt i alltihopa är det ju så ofattbart, så overkligt. Till och med när man läser om verkliga fall med seriemördare som har tagit livet av tvåhundranittio människor och ätit upp hälften, går det ju utöver ens fattningsförmåga. Jag antar att det fungerar som en sorts besvärjelse att läsa sånt här. En sorts "det har inte hänt mig - inte ännu i alla fall".


Men att se är en annan sak än att läsa. På bio och tv skyr Claire Wikholm det uttalade våldet.

- Det finns för mycket gräsligheter redan som det är, säger hon.

När det gäller "Bella bland kryddor och kriminella" behövde hon aldrig oroa sig. Den är en riktig mysdeckare med underfundiga mysterier och lagom med skrämsel, allt i en prydlig borgerlig miljö.

Litet åt Agatha Christie-hållet, eller hur?

- Ja, första delen är närmast en parodi på Agatha Christie. Det där med att lägga märke till detaljer och att samla de misstänkta på slutet för att avslöja gåtans lösning. Men avsnitten är väldigt olika till sin karaktär. När jag tittade igenom serien slog det mig att den är mycket sorgligare än jag hade föreställt mig. Och man kan gott säga att den är politiskt inkorrekt. Vi röker och dricker vin hela tiden!

För seriens grundmanus - storyline, som det heter på tv-språk - står britten Reg Gadney, en författare som, påpekar Claire Wikholm, brukar skriva betydligt mer våldsamma och blodiga historier "med mycket bomber i".


"Bella bland kryddor och kriminella" har han skrivit speciellt för SVT och Claire Wikholm. Det är alltså inte fråga om någon återanvändning av typen "Sjukan" eller "En fot i graven", utan om ett original, som har vidareutvecklats av svenska avsnittsförfattare, främst Hans Rosenfeldt.

Serien spelades in i vintras. Claire Wikholm tog tjänstledigt från Stockholms stadsteater, där hon numera alltför ofta finner sig fångad i "tji-roller-för-kvinnor-över-40"-fällan.

Hon har inte haft så roligt på jobbet på länge, säger hon. En bidragande orsak var förmodligen att hon fick arbeta tillsammans med två av sina bästa kompisar, Grynet Molvig och Krister Henriksson, som spelar Bellas vänner, advokatparet Martinsson.

Närmast ska Claire Wikholm vara med i familjeföreställningen "Mio min Mio" på Stockholms stadsteater. Hon har två pytteroller som Farmor och Tant Lundin. Tantfacket tränger sig på.

Och sedan? Mera Bella?

- Det har talats om det. Men det beror, som alltid, på tittarsiffrorna, säger hon med dämpad optimism.

FAKTA

CLAIRE WIKHOLMS DECKARFAVORITER

Claire Wikholm ser sällan deckarserier på tv. Men här är några deckarförfattare som fallit henne på läppen:
* Ruth Rendell och hennes alias Barbara Vine - "Knivskarp. Lysande psykologi. Hon kan få det mest vardagliga att fyllas med dolska innebörder."
* Margaret Yorke - "En sorts modern Agatha Christie."
* Julie Parsons - "Psykologisk skärpa. Kul att böckerna utspelar sig på Irland."
* Denise Mina - "Spännande för att historierna utspelar sig bland fattiga människor. Underklassdeckare existerar ju knappt."
* Ian Rankin - "Väldigt dyst-ra, mörka böcker, lite maffia och sånt där."
* Jeffery Deaver - "Mycket brottsplatsundersökningar, mycket seriemördare. Jättekul. Och man kan aldrig gissa slutet."

PD James, Inger Frimansson, Karin Fossum och Håkan Nesser ligger också bra till hos Claire Wikholm.
Gå till toppen