Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Kryddan" trivs på bakgården

Christian "Kryddan" Karlsson trivs med sitt fotbollsliv. Försvararen med allsvenska meriter från TFF, MFF och IFK Göteborg spelar nu i dan danska ligans bottenskikt med krisklubben AB Köpenhamn.

KÖPENHAMN. Det doftade blöt och kall jord, liniment. Från omklädningsrummet svepte det ut en stank av svett.

Bottenlaget AB Köpenhamn har just spelat 0-0 mot toppklubben FC Köpenhamn inför halvtomma läktare på Gladsaxe Stadion. I den grå, sterila, spelargången står Christian Karlsson och stretchar.

- Vi är i alla fall garanterade att pengarna ska räcka till jul så att vi kan få ut våra löner, sen vet ingen, säger han med ett snett leende.


Christian, ni vet han som kallades "Kryddan" när han spelade för Trelleborgs FF och Malmö FF, är proffs i Akademisk Boldklub och fajtas i botten av danska ligan. Derbyt mellan de två Köpenhamnsklubbarna kunde ha varit en fest, men det är inte mer än drygt 6 000 på läktarna och minst hälften är FCK-fans.

- Det är väl lite svajigt här, en del säger att klubben kommer att drivas vidare fram till sommaren.

Annars fanns förutsättningarna till något alldeles extra. När jag anlände till arenan en timme innan avspark låg doften från kolgrillarna tät. Massor med tjocka korvar låg och fräste, intill stod rad efter rad med dansk pilsner.

Men nåt saknades - hemmafansen.


Till slut kom det ett knappt tusental grönvita supportrar och på den stora ståplatsläktaren bakom ena målet satt bara två bollpojkar. Christian Karlsson har hamnat på den danska bakgården. Sedan han gått halvskadad och mest suttit på läktaren under sin tid i IFK Göteborg fick han chansen i Danmark. Han började i Esbjerg, men flyttade till Köpenhamn i somras.

- Jag var fri transfer och den ende spelare som klubben hade råd att värva.

Christian spelar för en klubb i kris. Trots att AB sålt en handfull spelare de senaste åren har pengarna bara försvunnit. Christian nämner summan 70-80 miljoner kronor. Krisen förvärrades den senaste veckan då föreningens ordförande Mogens Flagstad och vice ordförande Allan K Pedersen avgick. De satsade all kraft på en sammanslagning mellan ligalagen Farum och AB, men planerna sprack i början av veckan och då avgick de båda.

- Idén var att göra ett FC Nordsjälland, precis som det finns ett Midtjylland.


Matchen mot FC Köpenhamn var inte bra. AB krigade till sig en poäng i höstkylan, men framåt var det otroligt uddlöst. Det förvånar inte att laget ligger näst sist med tre ynka segrar och bara har gjort femton mål på lika många ligamatcher.

- Vi har spelat en del oavgjort, men det ger för dåligt med poäng. Vi skulle behöva vinna för att ta lite fler poäng.

Trots att han spelar i ett bottenlag och att framtidsutsikterna är minst sagt tvivelaktiga trivs han bra. Kontraktet sträcker sig till sommaren, men han kan tänka sig att fortsätta att spela i Danmark.

- Det finns ett gemyt här. Jag tycker till exempel att det skulle kunna serveras öl på de allsvenska arenorna också.


Christian snackar om livet som proffs. Trots att han fyllt 33 tar han gärna ett par säsonger till som heltidsspelare.

- Jag har det oförskämt bra. Jag tjänar fina pengar och har fotboll som mitt yrke, vad kan jag mer begära.

Träning varje dag och minst en match i veckan är de "arbetstider" han har. På planen är han sig lik. Han har bra blick för spelet, duktig på huvudet, men vid ett par snabba anfall hade han lite svårt att hänga med - trots att han slapp skadade Jörgen Pettersson.

- Just på min plats som mittback går det nog att hänga i några år till. Där betyder rutin och spelsinne extra mycket. Huvudsaken är att jag slipper skador.


Som utlänning är han också extra eftertraktad i Danmark. Han "kostar" bara 25 procent i skatt. Christian berättar att det handlar om en sorts "forskarskatt" och att han har den lättnaden i tre år.

- Givetvis gör det att jag får behålla en större del av lönen själv, så jag tjänar bättre här än i allsvenskan.

Trots att det bara skiljer en bro och en kortare bilresa till familjen i Höllviken så har han en lägenhet i Köpenhamn. Det omaket är det pris han får betala för att vara en skånsk idrottsman på andra sidan bron.

FAKTA

Christian Karlsson
Ålder: 33 år.
Bor: Lägenhet i Köpenhamn och villa i Höllviken där familjen bor.
Familj: Sambon Johanna och dottern Frida från ett tidigare förhållande.
Yrke: Fotbollsspelare.
Klubb: AB Köpenhamn.
Meriter: 8 landskamper säsongerna 1996-97. Allsvensk spelare i Trelleborgs FF, Malmö FF och IFK Göteborg. Spel i danska ligan för Esbjerg och AB.
Aktuell: Skåning som idrottar på andra sidan bron.
Christan Karlsson om...

...idrottslig skillnad mellan Skåne och Danmark.

- Jag tycker inte att det är så stor skillnad. Håller du till i Norden är det ungefär samma arbetsförhållanden.

...fördelen med Danmark?
- Under tre år betalar jag, som utlänning, lägre skatt i Danmark vilket gör att jag som spelare tjänar lite bättre. När jag nu bor i Köpenhamn har jag nära hem och det är lättare för mina kompisar och släktingar att komma på besök. Tidigare spelade jag för Esbjerg och då var det 25 mil och två betalbroar för att kunna hålla kontakten. Sen är det ett annat gemyt runt arenorna.

...nackdelen med Danmark?
- Nu är nog allsvenskan den liga som är hetast och lockar mest publik. De danska klubbarna har dessutom levt över sina tillgångar de senaste åren.
Gå till toppen