Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minister har nollvision om knarket

- Om tio år är Sverige narkotikafritt, säger nyblivne hälsoministern Morgan Johansson.
Metoden är att låta den restriktiva politiken ligga fast, samtidigt som samarbetet mellan stat och kommun ökar.

De senaste tio åren har narkotikautvecklingen i Sverige gått åt fel håll. Under den tiden har de tunga narkotikamissbrukarna blivit närmare 40 procent fler, antalet dömda för narkotikabrott har fördubblats samtidigt som antalet platser inom institutionsvården minskat med 20 procent.

I dag finns mer narkotika i Sverige än för tio år sedan, med högre kvalitet till lägre priser. Fler unga provar och experimenterar med droger.

Morgan Johansson, 32 år och aktiv inom socialdemokraterna sedan tidiga tonåren, fick som folkhälso- och socialtjänstminister ansvaret för narkotikapolitiken efter regeringsombildningen i oktober. Frågan är en av mandatperiodens viktigaste, enligt statsminister Göran Persson.


Att helt eliminera narkotikaproblemet på tio år är förstås en monumental uppgift, som torde kräva en maximal samhällsansträngning, särskilt som politiken på intet vis ska ändras. Fler är förvisso inblandade i kampen: justitieminister Thomas Bodström, regeringens narkotikasamordnare Björn Fries, och kanske även socialminister Lars Engqvist. Men hur tänker sig Morgan Johansson att målet ska nås?

- Det handlar om att försöka få stat och kommun att jobba åt samma håll. En del av mitt arbete är att säga till kommunerna att de ska se igenom organisationen när det gäller missbrukarvården.

Enbart för att uppnå en balans mellan vård, förebyggande arbete och rättsväsendets insatser kommer det att krävas "stora resurser", tror Johansson. Hur stora vill han inte säga.


Uttalandet om att Sverige ska vara narkotikafritt om tio år möter starka reaktioner.

- Naivt, säger moderaternas talesman i rättsfrågor Beatrice Ask.

Attityden bland unga till narkotika har förändrats. Nyrekryteringen sker på krogen och i ungdomsmiljöer. Upplysning och vård är inte de mest effektiva strategierna mot den utvecklingen, tycker Ask.

- För att stoppa nyrekryteringen krävs direkta insatser, och då krävs fler poliser som kan ingripa.
Gå till toppen