Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De här säger nej

- Det är fel med kvotering. Man får inte de bästa personerna på det sättet. Och vi ska inte behöva kvotera, det finns gott om kompetenta kvinnor att ta av, säger Marie Ehrling, före detta vice vd för SAS och tillträdande chef för Telia Sverige.

En vanlig åsikt är också att debatten har handlat för mycket om just styrelser.

- Jag tycker att debatten är snedvriden, att fokus är för stort på just styrelseplatser. Man inser inte hur företag faktiskt fungerar. Det är ett större problem att det inte finns tillräckligt många kvinnor på operativa positioner i företag i Sverige, fortsätter Marie Ehrling.

- Jag tror att det blir svårt med en lag. Då skulle man ta kvinnor bara för att få antalet rätt. Det skulle bli kvinnor utan auktoritet, utan vikt. Det är inte en bra sak, säger Donna Janson, vd och koncernchef för börsbolaget Biora.


Det kvinnliga chefsnätverket Ruter Dams grundare och vd, Gunilla Arhén, är klar motståndare till lagstiftning. Hon stöder sig bland annat på en undersökning inom Ruter Dams nätverk där 93 procent av de tillfrågade kvinnorna säger blankt nej till kvotering.

- En kvotering riskerar att skada ett av de viktigaste verktyg en kvinnlig chef har, hennes trovärdighet, säger Gunilla Arhén.

- Kvinnor vill bli chefer för att de är bäst lämpade för uppdraget, inte för att de är kvinnor, fortsätter Gunilla Arhén som understryker att Margareta Winbergs hot om lagstiftning kan leda till att det skapas starkare motvind för kvinnor att arbeta i.


Ruter Dams recept för ökad kvinnorepresentation är att det vid tillsättningar alltid ska finnas en kvinna med i diskussionen. Om en nominerad kvinna är likvärdig med mannen ska hon väljas.

- Vi kan också tänka oss en rörlig lönedel för de chefer som befordrar kompetenta kvinnor.

Boel Flodgren, rektor vid Lunds universitet, tycker att lagstiftning är ett alldeles för trubbigt instrument för att nå målen.

- Kvinnor som kvoteras in riskerar dessutom att ses som mindre fullvärdiga styrelseledamöter, vilket vore olyckligt eftersom styrelsearbetet till stora delar bygger på förtroende.

- Jag tror att det är viktigare att arbeta inifrån. Att påverka opinionen är ett verksamt redskap. Det vet jag av egen erfarenhet.
Gå till toppen