Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saffran - färgstark krydda genom historien

Hur kom kryddan saffran in i Gotlandspannkakan - och hela vägen till denna avkrok av Sverige ute i Östersjön?
Man kan följa "det gyllene spåret" genom historien. När vi står och knådar jäsdegen med saffran till årets lussebullar så här års, så låt tankarna vandra bakåt.

Redan de gamla romarna uppskattade saffran och kejsar Hadrianus (76-138 e Kr) lär ha fyllt vattenreservoarerna till fontänerna kring det kungliga palatset med saffransvatten, så de sprutade gult vatten - gult som guld. Det gav väldoft i palatset. Men innan dess uppskattade både greker och romare saffran som medicin och den ansågs kunna kurera både magbesvär, njurproblem och kramper och saffransvatten troddes också vara bra mot pest och kolera.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen