Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Unga Hockeyspelare:
Det är pinsamt med galler

Ansiktsgaller har "töntstämpel" bland seniorerna. En "gallerfjant" hör inte hemma i elitishockeyn. Sådan är attityden - därför står hockeyn för en tredjedel av käk- och tandskadorna.

Robert Nilsson har virvlat runt i elitserien de senaste veckorna. Leksands stjärnskott har blivit rubrikernas man för sitt sinne för att göra mål. Att pappa heter Kenta Nilsson är en annan bidragande orsak till det snabba kändisskapet.

Robert Nilsson är lätt att känna igen också. Han är 17 år och spelar med galler. "Han som ser ut som en TV-puckspelare", fanns med i något av de första tv-reportagen.

Nästa år kastar han gallret. Han fyller 18 år. Det är inte längre obligatoriskt.

- Jo, det är pinsamt med galler, erkänner Robert.


Har du tänkt på riskerna?

- Nej, det är inget man tänker på, även om skaderiskerna blir större. Som det är nu behöver man inte vara rädd alls i närkamperna.

Varför byta hjälm, du har ju inte spelat med annat än galler?

- Det är sant. Fast i sommar blir det tandskydd istället.

Robert Nilsson tänker skippa gallervisiret nästa år. - Då får det bli tandskydd istället, säger han. Foto: Ingemar D Kristiansen

En "gallerfjant" hör inte hemma i elitishockeyn - åtminstone inte på herrsidan. Sådan är attityden.

För tjejerna är galler obligatoriskt.

För några år sedan kastade David Nyström sin gallerhjälm. I oktober knäcktes käken, och fem tänder slogs ut, när han träffades av ett slagskott i en match för Halmstad Hammers.

Nu är han tvungen att spela med gallerhjälm igen. Och hade det funnits något bättre än bara visir, hade han gjort det fortsättningsvis.

Men galler - inte.

- Det är svårt för unga spelare. Det är ju inte så att man själv åker runt med galler frivilligt, säger David Nyström, 22.

- Egentligen är det ren tur att det inte blir fler skador som den jag råkade ut för. Jag tycker att det borde tas fram en ur skadesynpunkt bättre hjälm.

Under våren får han nya tänder med hjälp av titanskruvar. Det kan bli aktuellt att flytta ben från höften för att få tillbaka ett vackert leende.


Ishockeyspelarna väljer bort gallermask, det visar en undersökning som försäkringsbolaget Folksam gjort. Visserligen har visiret kommit för att stanna. Ett godkänt inre tandskydd är obligatoriskt på J 20-nivå.

- Man brukar säga att gallret är i vägen. Den underliggande attityden är att bara "fegisar" använder galler, säger Lars-Inge Svensson på Folksam idrottsskador.


Antalet skador ökar inom ishockeyn. Åldersintervallet 21-25 år är klart överrepresenterat. Det går plötsligt snabbare, blir med en gång tuffare, i samma veva som det bästa skyddet mot ansiktet åker av.

- Den enskilda åtgärd som skulle få störst effekt vore att göra gallret obligatoriskt. Men man ska komma ihåg att det inte var så länge sedan som "Honken" Holmqvist stod i mål utan hjälm. Det här är en lång process. Man kan hoppas att morgondagens spelare är klokare än dagens, säger Lars-Inge Svensson.


En gallerfjant?
Ishockeyn står för en tredjedel av käk- och tandskadorna i undersökningen. För att få ned skadenivån överväger företaget att skapa ett utbildningspaket riktat mot tränare, domare och föräldrar.

Om skadorna inte visar sig bli färre ens på lång sikt, kan 30-procentiga premiehöjningar bli nödvändiga. Den här typen av ishockeyskador kostar Folksam två miljoner årligen.

På Jofa, svensk jätte när det gäller ishockeyskydd, välkomnar man krafttagen från försäkringsbranschen.

- Riktiga normer, ett EU-direktiv, något att jobba efter. Kommer det plockar vi fram ett skydd och sätter namn på det, säger Sture Mattsson, försäljningschef på Jofa.


Leif Skottheim är produktutvecklare på företaget.

- Vi har tagit fram halvgaller plus visir. Ingen vill ha det.

Han menar att en enkel båge, typ i amerikansk fotboll, inte räcker för att fånga upp de kraftiga smällarna i ishockey.

- Det måste vara ett fyrpunkts hakfäste, som gallerhjälmen.

Skydden finns alltså, men kulturen från Nordamerika lever kvar, där många spelare helst skulle vilja kasta hjälmarna också.

- Ishockey är ibland ganska primitivt. Det är okej att slåss och fightas, du får i värsta fall fem minuters utvisning. I flera andra idrotter hade du blivit avstängd, säger Pär Herbertsson, ortoped på Universitetssjukhuset Mas i Malmö och behjälplig läkare i Mif och MFF.

- Det är trögt att få skydd accepterade inom idrotten. Det är faktiskt inte så länge sedan som det inte fanns benskydd inom fotbollen. Elitishockeyn måste bli mer professionell i det här sammanhanget, tycker Pär Herbertsson.
Gå till toppen