Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Annonsskojare älskar julen

Jul är inte bara fridens, den goda viljans och gåvornas högtid. För många är det också den stressigaste högtiden på året. Detta utnyttjas skickligt av annonsskojarna, som fördubblar sina ansträngningar inför julen.

- Det är alltid högsäsong inför semestrar och inför jul, när folk är som mest stressade, förklarar Per Jameson, som sköter Svenskt Näringslivs varningslista över annonsskojare.

Alldeles inför jul och under julhelgerna är det rena annonsbedrägerier som överväger, menar Per Jameson. Det handlar om folk som ringer upp, hänvisar till tidigare överenskommelser och kräver betalt. Ofta finns det inte någon produkt över huvud taget.


Men just i år har en annan form av skoj blivit vanligare. Det är så kallade falska fakturor - utskick som i allt ser ut som fakturor men som egentligen är erbjudanden.

- De har ökat rätt dramatiskt på senare tid, även om man tar hänsyn till att den sortens bedrägerier ökar inför jul. Vi tycker nog att de har ökat mer än vanligt, säger Per Jameson.

Förra månadsskiftet skickade företaget EPU, Europa-

unionens Allmänna upplysnings AB, ut någonting som såg ut som en faktura på nära 15 000 kronor. Läser man det finstilta står det dock att det "inte föreligger någon betalningsskyldighet om man inte vill utnyttja erbjudandet".

- Det var ett jätteutskick. Det största hittills, tror jag, säger Per Jameson.


Ett annat företag som just skickat ut falska fakturor är Elkraft, ett företag i Jönköping. Det är ett företag som Sydsvenskan har skrivit om förut.

Rättsläget är något oklart, men hittills har ingen förundersökning inletts mot ett företag som skickar ut sådana fakturaliknande erbjudanden.

- Inte mig veterligen, säger Benny Karlsson, kriminal-

inspektör på Rikskriminalen som jobbar med just annons- och fakturabedrägerier.

- De har ju en produkt, och det står att det är ett erbjudande. Det gäller helt enkelt att vara observant.


Men produkterna står aldrig i proportion till det belopp man ska betala enligt fakturorna. Och betalar man så är det helt omöjligt att få tillbaka pengarna.

Annonsskojarbranschen är stor, men exakt hur stor är svårt att säga. Rikskriminalen uppskattar att den omsätter 750 miljoner om året.

- Det har vi fått fram genom att räkna på bolagen som finns i branschen, och på det som Svenskt Näringsliv får in till sin varningslista, säger Benny Karlsson.

För att slippa gå på ett fakturabedrägeri gäller det som sagt att vara uppmärksam. Benny Karlsson tycker också att man som företagare ska kolla upp Svenskt Näringslivs varningslista (på www.entreprenor.se) lite då och då.
Gå till toppen