Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varning för fakturaskojare under julen

De företag som skickar ut så kallade bluffakturor, erbjudanden som ser ut som räkningar, ger sig nu på även bostadsrättsföreningar.
I dagarna går HSB Skånes ut med en varning mot flera fakturaskojare, bland annat Elkraft i Jönköping.

De företag som skickar ut så kallade bluffakturor, erbjudanden som ser ut som räkningar, ger sig nu på även bostadsrättsföreningar.

I dagarna får HSB Skånes kunder och medlemsföreningar ett brev med en varning från distriktschefen Björn Göransson.

- Jag varnar för företaget Elkraft i Jönköping AB. En del av våra föreningar har fått fakturor från dem. Jag vet inte om det är någon som har betalat, men det är ju inte helt otroligt. Det är ju privatpersoner som sköter ekonomin i en förening, och alla har kanske inte så bra koll på sådant här.


Elkraft är ett skojarföretag som skickar ut mycket stora utskick med bluffakturor. Hundratusentals utskick kan gå ut på en gång. Brevet man får ser ut precis som en faktura, men i det finstilta står det att "det inte föreligger någon betalningsskyldighet", eller att "erbjudandet gäller i 30 dagar". Det är bland annat dessa friskrivningar som gör det svårt för myndigheterna att komma åt företagen och personerna bakom skojet.

Tidigare är det bara företag som blivit utsatta för massutskick av bluffakturor. Men de som står bakom fakturorna har nu uppenbarligen bestämt sig för att även bostadsrättsföreningar är intressanta att försöka lura.


- De har expanderat, och valt en ny målgrupp helt enkelt. Det är så det går till, förklarar Dick Malmlund, säkerhetschef på branschorganisationen Svensk Handel.

- När vi varnar för ett företagsnamn så byter de namn, och när vi varnar för en bransch så byter de bransch. De är mycket flexibla.

Det gäller därför att inte stirra sig blind på att det är just Elkraft som skickat fakturor till bostadsrättsföreningar i Skåne, menar Dick Malmlund. Det kan mycket väl komma fakturor i andra företagsnamn, som utger sig för att vara i någon annan bransch än el.

Det enda som hjälper mot bluffakturorna är att vara uppmärksam, och inte betala om det är ett "erbjudande". Betalar man så är det helt omöjligt att få pengarna tillbaka.


Svensk Handel driver en av de två varningslistor över oseriösa företag som man kan hitta på Internet. Den andra sköts av Svenskt Näringsliv.

Enligt uppskattningar som Svenskt Näringsliv gjort omsätter bluffbranschen någonstans mellan en halv och en miljard kronor om året. Att företagen i branschen får hållas beror dels på att det handlar om halvägs lagliga "erbjudanden", dels på att det är så kallade mängdbrott.

- Vårt rättssystem kan inte riktigt hantera brott med väldigt många, små målsägare. Det är mycket besvärligt, förklarar Dick Malmlund.

En åklagare drev ett mål med 164 målsägare till Tingsrätten i Köping för två år sedan, vilket ledde till att åtta personer fick fängelse i mellan två och fyra år.

- Men polisen och åklagaren som drev målet sa sedan att det var så besvärligt att de inte trodde att någon skulle orka med det igen.-------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTA: Fakturaskojare


Det förekommer många varianter av fakturabluffar, som är lika vanligt förekommande som falska erbjudanden. Katalogföretag som säljer annonsplats i kataloger som inte finns eller med minimal upplaga är en vanlig typ av bluff. Ofta ringer annonsförsäljarna och hänvisar till tidigare ingångna avtal, eller till att "uppgifterna behöver uppdateras".

Andra katalogföretag, eller företag som Elkraft AB, skickar dock ut fakturor utan någon som helst tidigare kontakt. Ofta härmar de utskick som är mer eller mindre officiella, som Skattemyndighetens, eller har namn som liknar seriösa katalogföretags namn.

Några företagsnamn som förekommer på bluffakturor är:

Elkraft i Jönköping

EPU Europaunionens Allmänna Upplysning

Lokala Katalogen

GULAN.info

Din Lokal Del
Gå till toppen