Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bråda dagar för oljeutkörare

Vid årsskiftet höjs punktskatten på eldningsolja med nära 500 kronor kubikmetern, som ett led i den gröna skatteväxlingen. Det har lett till rusning för att fylla tankarna. Ingvar Andersson, som arbetar för Preem, skulle hinna med trettio stopp under måndagen.

Vid årsskiftet höjs punktskatten på eldningsolja med nära 500 kronor kubikmetern, som ett led i den gröna skatteväxlingen. Skatten på arbete ska ned. Skatten på koldioxid ska upp.

Det har lett till rusning för att fylla tankarna. Oljeutkörarna arbetar för högtryck för att hinna med dem som blivit lovade leverans före årsskiftet.

Ingvar Andersson, som arbetar för Preem, skulle hinna med trettio stopp under måndagen.

-Jag jobbar dubbeldag i dag. Jag började fem i morse, och ska väl vara klar vid niotiden i kväll.

Å andra sidan slipper han arbeta nyårsafton.

Sydsvenskan har följt efter Preems bil till Kjell Olsson, lantbrukare med gård i Grevie, utanför Staffanstorp.

- Skriv att dom ska låta bli att höja skatten, skrattar Kjell Olsson.


Han ska ha runt 3,5 kubik diesel till traktorn och 2 kubik eldningsolja till huset, och var tidigt ute med sin beställning just för att slippa skattehöjningen.

- Sen är det ju det där i Irak, och det där i Venezuela. Så vem vet vad som händer med priserna i januari.

I Irak hotar krig i slutet av januari, och i Venezuela är det generalstrejk.

Kjell Olsson beställde sin olja för tre veckor sedan. I vanliga fall tar det bara några dagar att få oljan levererad, berättar han.

Då har Preem ändå kört såväl vardagar som helger den senaste månaden, för att hinna med. Julhelgen också. Och det ska ut olja även i dag, nyårsafton.


Det är i och för sig ganska normalt att det är rusningar i december, eftersom det ofta är skattehöjningar att vänta i januari. 40 procent av försäljningen av eldningsolja sker under årets tre sista månader, berättar Thomas Ögren, affärsansvarig för villaolja och värme på Preem Sverige.

Men årets skattehöjning är förstås extra stor.

- Vi kör så mycket som våra killar får köra. Och den kapacitet vi har kan vi ju inte lägga upp för det värsta dygnet på året. Vi kan inte ha bilar bara för att köra i december. Men de vi lovat leverans till före nyåret kommer vi att köra till.


Preem hade sagt den 10 december som sista beställningsdatum för leverans av eldningsolja före årsskiftet, men har hunnit med en del som beställt så sent som fram till julafton, beroende på var i Sverige man bor.

FAKTA

Skattehöjning på eldningsolja

Skattehöjningen på eldningsolja är 389 kronor per kubikmeter. Med moms blir det runt 500 kronor. Uppvärmningen av ett normalstort hus drar normalt 2,5 till 3 kubikmeter olja om året. Runt hälften av priset på eldningsolja är skatt.
Gå till toppen