Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nyårsrevy prisar scoutrörelsen

Parodi på idrottsgalor, en kanin i ett akvarium, kängor åt smygrasister och så fokus på ett av de farligaste djuren i naturen.
Bröderna Lagerståhl är tillbaka, för att inte säga här igen.

Tre tidigare nyårsrevyer på Lunds stadsteater har bröderna Thure och Göte åstadkommit, den senaste i mitten av 90-talet.

- Det var jag, erkänner Per Ingelsgård/Göte på en direkt fråga om varför duon nu återvänt till nyårsrevyandet.

- Jag vill inte stå på krogscenen längre, där man konkurrerar med mat och sprit - gratis mat och sprit dessutom, om företagen bjuder sina anställda. Nu vill jag spela för en publik som är vänd mot scenen och koncentrerad på det vi gör. Det betyder till exempel att man kan göra längre nummer och inte nödvändigtvis måste få till ett vrålgarv direkt.

Så Per Ingelsgård tjatade på Bärra Andersson/Thure och de andra och därför blir det premiär på nyårsdagens eftermiddag. Spelar gör man i första hand till och med den 12 januari, kanske blir det en förlängning därefter.


Ingelsgård beskriver en satsning på en varierad föreställning och ger flera exempel ur programmet.

- Vi ska lyfta scoutrörelsen till oanade höjder och faktiskt visa den allra första trailern till den tredje Tolkien-filmen, "Sagan om konungens återkomst". Thure som ju är lite lätt religiös gör ett inslag med Jesus i och så har vi ett nummer som består av hundra procent improvisation.

Sistnämnda inslag har dock just lyfts ut ur föreställningen. Men det kan vara på väg in igen, när man minst anar det.

- Vi ändrar in i det sista, lyfter ut och stoppar in nummer, säger Per Ingelsgård.

Förändringens vind har också drabbat själva temat. Showen heter "Bröderna Lagerståhl ser dubbelt".

- Tidigt bestämde vi oss för att ha med en videoskärm som vi skulle spela mot, därav titeln. Men det numret är struket nu ...


Vid sin sida har Lagerståhlarna denna gång spexaren med mera Sanna Persson och "Så funkar det"-redaktörerna Anders Johnsson och Måns Nilsson. Plus Danne Stråheds band Dynamo, här kallat Åge Bengtsens trio.

- Ensemblen har förnyats och föryngrats på alla håll, säger Per Ingelsgård. Nu är Bärra och jag de enda amatörerna i gänget, alla andra lever på det här.

Bägge Lagerståhlarna har återvänt till sina "civila" arbeten.

- Som Bröderna Lagerståhl gör vi ungefär ett jobb i veckan och det känns alldeles lagom, försäkrar Per Ingelsgård.

Gå till toppen