Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugnt liv efter Ebba Grön

Efter Ebba Gröns splittring 1983 blev det tyst kring basisten Lennart "Fjodor" Eriksson. Vad hände?

Foto: Ingemar D Kristiansen

HELLVI. - Jag gick tillbaka till de gamla polare jag spelade med innan Ebba Grön. Det var skönt att bara kunna leka med musiken. Att spela utan att känna en sådan press som det var med Ebba, säger Fjodor om sin självvalda absent från scenen.

För femton år sedan flydde han storstaden och flyttade ut till en gård på norra Gotland.

- Jag ville ge barnen något annat än det jag själv vuxit upp i. Det var också för ens egen skull. Genom att flytta ut till landet kom man ur mycket av det destruktiva tänkandet. Man ser att det finns ett annat liv än livet i förorten. Man har utvecklats som människa. Då var jag 20 år och levde i en soppa av heroin och alla tänkbara droger. Och folk som dog huller om buller. Det var, och är fortfarande, ett rätt tufft liv därute i Rågsved, berättar Fjodor.


Han har aldrig övergett musiken helt och hållet. Tillsammans med grannarna Bo Ko, Channa Bankier och Sven Bjärhall har han länge haft bandet Skandal. De träffas hemma hos Channa Bankier och improviserar fram musik.

- Vi byter instrument efter varje låt. Det handlar lika mycket om att träffa sina vänner som att spela, säger Fjodor om Skandal.


Han har haft en rad småjobb, bland annat som kock på dagis. Under en period hade han djur och drev jordbruk. Han är ensamstående pappa till fyra barn i åldrarna 10-14 år.

- Så här på landet får man skjutsa ungar hit och dit och hämta och så. Jag har inte haft så mycket tid över till musik.

Men efter en motorcykelolycka förra året, då han bröt ena underarmen och fick nackskador, blev han sjukskriven en längre period. Då fanns tiden där och lusten att göra musik vaknade igen. Han har nyligen medverkat på "Nationalsånger", hyllningsplattan till Nationalteatern, och tillsammans med Stefan Sundström och Weeping Willows har Fjodor spelat in gamla Ebba Grön-låten "Mona Tumba Slim Club" (National, promosingel) i valstakt. Han har också medverkat på en hyllningsplatta till AIK och har inlett ett samarbete med Micke Lohse (före detta medlem i Atomic Swing) och dennes band The Kooks.

- Jag har fått blodad tand. Vi får se vad det kan leda till, säger Fjodor lite försiktigt.


I ett hörn av Fjodors kombinerade sovrum och musikrum står Ebba Gröns gamla backline. Fjodors basanläggning, Thåströms gamla Malmberghögtalare, fortfarande finns bokstäverna O och P kvar från ordet "POP" som bandet textade med eltejp på fronttyget. På väggen hänger en av Thåströms Epiphone-gitarrer och Fjodors väl inslitna Precisionsbas som ännu har kvar alla påklistrade stjärnor och dekaler. Fjodor säger att han har kvar instrumenten för att han ogärna gör sig av med grejer och inte av några nostalgiska skäl. För Fjodor trodde under lång tid att han "lämnat Ebba Grön bakom sig". Men Ebba Grön är populärare nu än när bandet existerade och Fjodor har förvånats över det gensvar han fick på konserten med Stefan Sundström i Kungsträdgården i somras och intresset för de nya inspelningarna. Fjodor berättar, med stolthet i rösten, om att det satts upp en minnesplakett över bandet i forna hemförorten Rågsved.

- Jag tycker det är så fantastiskt att det finns sådant sug efter Ebba. Att ungdomarna tar upp det generation efter generation. Det känns så odödligt. Jag börjar fatta att jag får leva med det här.


Han säger att han sällan spelar Ebbas skivor eller Rymdimperiet-skivan. Det blir mest när "ungarna vill höra i bilen och så".

- En del är katastrofalt dåligt, jag fattar inte att vi kunde göra dem, andra grejer är desto bättre och en del är riktigt bra.

Första LP:n "We´re only in it for the drugs" kategoriserar Fjodor som "en massa smålåtar". När de gjorde uppföljaren "Kärlek & uppror" hade de "lite mer låtar att välja på och började bli bättre som band". Till tredje LP:n, som bara hette "Ebba Grön", gjordes alla låtar i studion - "det var ganska svårt och tog lång tid". Sedan kom singeln "Scheisse" och en skiva med Rymdimperiet.

- Sedan var det slut, helt enkelt. Hela kemin och allting. Vi hade levt otroligt tätt. Thåström och jag bodde ihop, jobbade ihop innan Ebba, repade och spelade ihop. Det blev lite mycket allting. Jag var den förste som tröttnade. Bland annat på att turnera. Gurra har någon förklaring till splittringen som går ut på att det hände något när jag satt i fängelse i fyra månader för totalvägran. Men jag vet inte. Det var så mycket.

- Att Ebba blivit så stora kan också hänga ihop med att vi la av i tid. Vi hade säkert kunnat tjata ut det där bandet totalt.


Idag har Fjodor ganska lite kontakt med de andra Ebbamedlemmarna. Gurra har nyligen köpt en sommarstuga intill Fjodors gård så de träffas ibland. Stry ringer han någon gång om året och Thåström har han ingen kontakt med alls. En av förklaringarna till den svala stämningen dem emellan är det misslyckade försök som gjordes för några år sedan att återförena bandet till tre avskedskonserter. Ebba Grön erbjöds 13 miljoner kronor, det största gaget sedan Abbas storhetstid, för tre spelningar i Stockholm, Visby och Malmö. Men det vara bara Fjodor som ville spela.

- Nu är det definitivt helt kört. Det blir inte någon återförening, säger Fjodor som, också utan framgång, försökt få till en stånd en remix av "Staten och kapitalet".


Fjodor har fortfarande kvar några låtar han skrev till Ebba Grön men som aldrig blev inspelade av bandet. De kommer kanske att hamna på någon av Fjodors framtida produktioner. Men först måste han skriva om texterna.

- Det vore väldigt patetiskt att vara 46 år och sjunga om det man skrev om som tjugoåring, säger han.

Då var udden riktad mot företeelser som Mona Tumbas Slim Club, värnplikten eller hur staten och kapitalet agerar sida vid sida. Men vad upprör Fjodor idag?

- Nu är det alla stackars mjölkbönder som man behandlar så illa. Nu är det dem jag ska hjälpa. Eller så får jag skriva om de höga dieselpriserna, säger Fjodor och skrattar gott.
Gå till toppen