Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren: Mäklaren spelade roulette med Nordbankens pengar

Den av tingsrätten friade aktiemäklaren bör dömas till fängelse även om hovrätten kommer fram till att hon verkligen hade uppdrag från kunder att göra de omfattande aktieaffärerna.

- Hon spelade roulette med Nordbankens pengar och det kostade banken 290 miljoner kronor, sade chefsåklagare Kjell Lilieholm när förhandlingarna i Svea hovrätt inleddes.

Stockholms tingsrätt friade i en uppmärksammad dom för ett år sedan en kvinna, som i slutet av 1990-talet arbetade som aktiemäklare på dåvarande Nordbanken.


Chefsåklagare Kjell Lilieholm ville i tingsrätten få henne fälld för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri alternativt trolöshet mot huvudman, och att hon skulle dömas till fängelse för att ha överträtt sina befogenheter och förorsakat miljoneförlusterna.

Men tingsrätten avvisade åtalet och riktade hård kritik mot det oklara regelverket för Nordbankens aktiemäklare, vilket Finansinspektionen tidigare påpekat.


Men chefsåklagare Kjell Lilieholm valde att överklaga domen och utvidga åtalet till hovrätten.

- Jag anser att hon agerat på egen hand och spelat roulette med Nordbankens pengar. Hon har inte haft uppdrag från kunder, sade Kjell Lilieholm.

- De gånger som hon lyckats med sina spekulationer har hon delat ut vinster till kunder som inte stått för någon som helst risk. Och i hennes spekulationer med Nokiaaktier innebar det brakförluster, som drabbade banken.


Lilieholm hävdar att hon bör dömas till ett långt fängelsestraff.

- Hon har agerat trolöst mot banken genom att ha kringgått Nordbankens regelverk för aktiemäklare.

Men advokat Hans Strandberg som företräder aktiemäklaren hävdar att det saknades klara instruktioner för Nordbankens aktiemäklare och att hans klient inte begått något brott.

- Tingsrättens friande dom är mycket väl underbyggd och jag skulle bli mycket förvånad om hovrätten kommer fram till någon annan slutsats än den tingsrätten gjorde.
Gå till toppen