Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Entomologisk etymologi

Som bekant kommer kackerlackorna att överleva oss alla om någon av våra krigsherrar smäller av The Big One. Därför har jag vårdat mina relationer till dessa urklipska smådjur. Smådjur förresten: utanför saluhallen i Fort-de-France mötte jag nyårsnatten 1986 en kamrat av de karibiska som uppnått maxformatet 1 decimeter.

Vi snackades vid en stund på creole. (Kackerlackor snackar hela tiden, har ni tänkt på det? "Snack-snick-snack" i skåpen.) Sen skrev jag en dikt till "broder landkrabba, gråsugga, kackerlacka / på den brinnande sanden och i grändens komposter" där jag försäkrade att vi alla delade "den ömsesidiga misstron, bristen på meningsfulla avsikter / och den fullständiga frånvaron av sentimentalitet". Jag har heller aldrig utnyttjat de flygblad om insektsbekämpning av "blattes et cafards" som regelbundet utdelas till cirka 70 miljoner medborgare i fransktalande länder. När en dialog om ordet blatte nu förts i Bo Bergmans inspirerande språkspalt blir jag alltså lite rörd - och vill ge den några dimensioner till.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen