Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gambrotransport smugglade knark

En transport till medicinföretaget Gambros anläggning i Lund har använts som täckmantel för att smuggla in 80 kilo amfetamin till Sverige.

Enligt Stockholmspolisen är det chauffören till en brittisk speditionsfirma som företaget anlitar som i somras smugglade in amfetaminet i sin lastbil. Tre personer, däribland chauffören, sitter häktade. Förundersökningen pågår fortfarande.

Gambro hade anlitat speditionsfirman för att frakta en vätska som används för att rena blod i Lundaanläggningen. Företaget fick leveranser av vätskan från Irland varje vecka. Polisen misstänker att amfetaminet har hämtats upp i Nederländerna. Lastbilen gick sedan vidare till Lund, där amfetaminet lastats av för vidare transport till Stockholm, där polisen slog till.

Ingen på Gambro misstänks för brott.

-Nej, Gambro har ingenting med det här att göra. De har blivit utnyttjade. De har beställt en legal last och chauffören har kört det här bredvid, säger Per Englund, kriminalinspektör på citypolisen Stockholm.


Amfetaminbeslaget är ett av de största någonsin i Sverige. På gatan skulle det vara värt runt 65 miljoner kronor.

- På ett ungefär. Det beror lite på hur man blandar det, säger Per Englund.

På Gambro är man upprörda över det inträffade.

- Vi har fått mycket kortfattad information av polisen. Det stämmer visst att transporten gick till Lund, men var bytena har gjorts och så vidare vet ju inte vi någonting om, säger Bengt Modéer, vice vd för Gambro.

Speditionsföretaget det handlar om kör för Gambro i hela Europa.

- Det är enskilda personer det här handlar om. Men det är mycket möjligt att vi ändå ser över samarbetet med speditören, säger Bengt Modéer.

Om samma rutt, och samma slags transporter, har använts av smugglare tidigare vill polisen inte kommentera.

- Det kan jag inte. Förundersökningen pågår, säger Per Englund.
Gå till toppen