Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Homosexuell FN-svensk petad från chefsjobb

FN-tjänstemannen och Ystadsbon Bo Hogland har blivit petad från sin chefstjänst i Afghanistan. Enligt honom själv för att ha gått ut med skarp kritik mot FN för att han särbehandlas för sin homosexualitets skull.

- Jag har omplacerats. Och det skulle inte förvåna mig om mitt kontrakt inte förlängs när det går ut, i mars, säger Bo Hogland till Sydsvenskan.

Bo Hogland har ingått partnerskap, men FN har vägrat att betrakta det svenska partnerskapet som ett riktigt äktenskap. Därmed har Bo Hogland inte fått tillgång till de förmåner gifta FN-tjänstemän är berättigade till. Det rör sig bland annat om högre traktamente.

Ren diskriminering, tycker Bo Hogland.


Enligt Homoombudsmannen Hans Ytterberg är det i kommunikationerna mellan svenska regeringen och FN som det har blivit fel.

FN utgår från lagstiftningen i hemlandet för att avgöra om en tjänsteman är gift eller inte.

- Det har en gång kommit en förfrågan från FN till regeringen om hur ett partnerskap ska tolkas, förklarar Hans Ytterberg.


- Regeringen har svarat att ett partnerskap är att jämställa med äktenskap, men inte formellt sett är ett riktigt äktenskap, vilket är riktigt. Men detta har FN tolkat som att de som ingått partnerskap inte ska behandlas som gifta.

Det bör de givetvis, eftersom partnerskap och äktenskap överallt i Sverige ska behandlas lika, menar Hans Ytterberg.


Det var för detta Bo Hogland tog strid i somras. Tillsammans med sin partner Stefan Schulz gick han ut i svenska medier och berättade om sina försök att bli behandlad som alla andra gifta FN-tjänstemän.

Men FN gav inte med sig. Trots fyra ansökningar betraktar FN inte Bo Hoglands partnerskap som ett äktenskap.

Nu har han alltså mist sin chefstjänst och omplacerats.

- Jag fick först ett förskräckligt brev från min chef, där han ifrågasatte att jag var kompetent i mitt arbete. Jag har arbetat i FN-tjänst i 23 år och har aldrig sett någonting liknande, säger Bo Hogland.


Han arbetade då som chef för administrationen i Mazar-I-Sharif i Afghanistan. I december fick han veta att han omplacerats till en kontorstjänst i Kabul, och nu tror han alltså inte att han kommer att få sitt kontrakt förlängt.

Bo Hoglands fall är det första i sitt slag, i alla fall vad gäller svenska FN-tjänstemän, enligt Hans Ytterberg.


Men HomO har inget inflytande över FN, och kan inte göra mycket.

- Vad jag kan göra är att stöta på regeringen så att de påverkar FN och klargör att partners ska betraktas som gifta, säger Hans Ytterberg.

Även i andra internationella organisationer kan situationen för homosexuella vara dålig, menar Hans Ytterberg.

I EU kan man nuförtiden som homosexuellt par skicka in en speciell ansökan om att få samma förmåner som andra gifta.

Det avgörs sedan från fall till fall hur de behandlas.
Gå till toppen