Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

I koncentrationslägren ber fångarna att få dö

I det stalinistiska Nordkoreas fångläger kan flera generationer i samma släkt låsas in i åratal som straff för en enskild familjemedlems påstådda brott. Förhållandena i lägren är så fruktansvärda att fångar ber om att få dö.

SEOUL. Det berättade en före detta fånge och människorättsarbetare på torsdagen. Samtidigt presenterades flygfotografier som sägs avslöja gömda läger i det isolerade och hemlighetsfulla landet. En sydkoreansk människorättsgrupp jämför lägren med dem i Hitlers Nazityskland:

- De är precis som Auschwitz, sade Kwon Eun-Kyoung från Nätverket för nordkoreansk demokrati och mänskliga rättigheter. Den enda omedelbara lösningen är att Nordkorea kollapsar.


Organisationen uppger att koncentrationslägren rymmer tiotusentals politiska fångar och är belägna djupt inne i landets bergsområden. Enligt uppgift används vissa av internerna bland annat som försökskaniner vid tester av biologiska och kemiska ämnen.

"Den nordkoreanska lagen innefattar ett system där man kan straffas för sina relationer. Det innebär att ett rättsligt straff leder till att hela familjer sätts i fångläger", meddelar nätverket på sin hemsida och beskriver att fångarna sätts i fångenskap på obegränsad tid:

"Även om de personer som avtjänar straff i vanliga fängelser oftast är oskyldiga kan de åtminstone räkna dagarna tills de blir frigivna. De politiska fångarna däremot fängslas på livstid. Det enda sättet att fly är genom självmord."


Kang Churl-Hwan tillbringade tio år av sin barndom i ett koncentrationsläger på grund av något hans farfar misstänktes för. 1992 var han en av ett fåtal fångar som lyckades fly.

- Vi fick bara salt och majs. Många dog av undernäring. Att äta de gula maskarna på pinjeträden var helt normalt, sade han.

- Om man fick tag på grodor, råttor eller ormar så ansågs det vara rena lyxen.

Kang, som i dag är reporter på tidningen Chosun Ilbo i Sydkoreas huvudstad Seoul, berättade om hur gravida kvinnor tvingades till abort medan deras män sattes i isoleringscell i flera månader.


Enligt Chosun Ilbo har levnadsvillkoren i Nordkorea försämrats radikalt eftersom skördarna varit dåliga och utländska matleveranser frusit inne. Samtidigt har straffen skärpts för flyktförsök från landet.

- Tills alldeles nyligen straffades människor, som tillfälligt flytt till Kina för att skaffa mat, med 3-4 månader i arbetsläger, uppgav en nordkoreansk avhoppare.

- Men nu får dessa människor sitt hår avklippt och skickas i fängelse. De som kontaktat kristna missionärer och försökt ta sig till Sydkorea via Kina skickas till platser som de aldrig kommer att återvända ifrån.


USA:s president George W Bush har stämplat Nordkorea som en del av en "ondskans axel", tillsammans med Iran och Irak, på grund av landets nukleära program och svältande befolkning.

- Det är en av de värsta humanitära situationerna i världen, kanske den allra värsta, sade den amerikanske senatorn Sam Brownback, som för ett år sedan ledde utfrågningar om lägren.


Nordkorea har aldrig erkänt att lägren existerar.
Gå till toppen