Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ovanlig skylt kan vara förtal

En 60-årig man har de senaste dagarna setts i Lund med en ovanlig skylt. Det textade budskapet pekar ut en namngiven person som Olof Palmes mördare, och när Sydsvenskan frågar om budskapet får vi en förklaring om en mycket stor konspiration som även innefattar en komplott mot 60-åringen själv.

LUND. Att namnge en person på det viset i samband med en mordanklagelse kan vara ett förtalsbrott.

- Det finns inga formella skäl för oss att gripa en person som gör så här, men man kan alltid lämna in en polisanmälan. Sedan är det upp till åklagaren att avgöra om det blir någon utredning eller inte, berättar kriminalinspektör Marie Keismar som är biträdande inre befäl vid Lundapolisen.


Det blir det normalt inte. Förtal är ett så kallat målsägandebrott - det betyder att om inte ärendet är väldigt ovanligt så måste den drabbade själv väcka talan, precis som vid en vanlig stämning vid en affärstvist.

Överåklagare Sven-Erik Alhem förklarar:

- Man får inte lov att skymfa någon genom att säga "jävla idiot", och man får heller inte utpeka någon som klandervärd eller brottslig. Däremot tycker lagstiftarna att de begränsade åklagarresurserna i första hand inte ska läggas på den här typen av brott, säger Sven-Erik Alhem.
Gå till toppen