Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Å, ä, ö guld värda på nätet

Det dröjer innan å, ä och ö fungerar med toppdomänen .se. Men sedan årsskiftet går det att registrera bokstäverna på .com och .net.

Sedan årsskiftet går det bra att registrera domännamn - adresser på Internet - med de svenska bokstäverna å, ä och ö i toppdomänerna .com och .net. Hittills har det bara gått i toppdomänen .nu.

De som vill ha sin webbplats i toppdomänen .se får fortsätta vänta. Fortfarande går de tre sista svenska bokstäverna inte att använda i den officiella svenska toppdomänen.

Att det nu är möjligt att använda "konstiga", tecken i fler toppdomäner beror på att företaget VeriSign lanserat en egen programvarulösning. I Sverige har VeriSign lanserat lösningen tillsammans med Domaininfo, ett företag som är ackrediterat att registrera domännamn i Sverige enligt internationella avtal.


Företagen säljer domännamn och tjänar därför pengar på att det går att sälja även namn med å:n, ä:n och ö:n. Liksom det går att tjäna pengar på att japanska företag kan registrera namn med japanska tecken, arabiska med arabiska, och så vidare.

Det pågår ett arbete med att ta fram en internationell standard för fler tecken i domännamn, men VeriSign har nu föregripit lanseringen av den standarden.

Att företagen lanserar en egen lösning innebär att de får ett försprång när det gäller försäljningen av domännamn med ovanliga tecken.


Orsaken till att lösningen inte fungerar för .se är att förvaltaren av den svenska toppdomänen .se, Nic-se, inte köpt in sig på den.

- Vi är inte helt förtjusta i att VeriSign har gjort så här. Det är man inte i internationella Internetkretsar heller, säger Per-Olof Josefsson, vd för Nic-se.

Det är svenska staten som äger toppdomänen .se, men företaget Nic-se har fått i uppdrag att förvalta den.

Därmed har Nic-se bland annat varit inblandade i förhandlingarna om den nya internationella standarden.

Lanseringen av den ligger bara några månader bort, enligt Per Olof Josefsson.

Att VeriSign har föregripit den framförhandlade standarden tycker han inte är så lyckat.

- Vi har inte hoppat på eftersom vi är oroliga för att det inte ska fungera, om det nu dyker upp olika varianter, säger Per-Olof Josefsson.

Han tror att webbläsare och annan programvara kan komma att strula när den nya framförhandlade standarden väl lanseras. VeriSigns lösning liknar den officiella, men är lite annorlunda.

Att som Internetanvändare gå in på en webbplats som använder VeriSigns programvara kostar ingenting. Men det krävs att man laddar hem gratis programvara, en så kallad plugg-in, från VeriSigns hemsida.

Gå till toppen