Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Åsa Nacking blir chef för konsthallen

På torsdagskvällen blev det klart. Den nya konsthallschefen i Lund heter Åsa Nacking, vice museichef på Rooseum i Malmö. Hon kommer att efterträda Cecilia Nelson som efter ett tiotal år som chef avgår i början på hösten.

Arkiv: Miriam Preis
LUND. - Nämnden har valt en mycket kunnig och mycket duktig ny konsthallschef, vi vet att hon är en erfaren curator, vi vet att hon har ett stort nätverk. Hon är känd i branschen och mycket välmeriterad, säger Gunnar Haag, förvaltningschef för Kultur- och fritidsförvaltningen.

Åsa Nacking valdes ut bland fyra mycket välmeriterade kandidater och när Sydsvenskan pratade med henne i går kväll ville hon inte spekulera i om det var något särskilt som gjort att nämnden valt just henne.

- Men jag kan säga att jag är väldigt glad, det har varit många intressanta kandidater och det är roligt att de har valt mig.


Åsa Nacking är 39 år, född i Limhamn och uppvuxen i Lomma. Lundaförankringen fick hon när hon studerade vid Lunds universitet och jobbade på Krognoshuset och galleri Aura under 80-talet.

Idag bor Åsa Nacking i Malmö och har jobbat till och från på Rooseum sedan 1989 - 2000 blev hon vice museichef där. Under tiden sedan hon började på Rooseum har hon dock hunnit med en hel del sidoprojekt. Under tre år drev hon tillsammans med Mats Stjernstedt ett alternativt utställningsrum i Malmö, i två år var hon redaktör för konsttidskriften Paletten och 1997-2000 var hon intendent för konstmuseet Louisiana. Och så har hon hunnit med att gå en curatorutbildning på De Appel i Amsterdam.

Men som chef för Lunds konsthall kommer det inte bli några sidoprojekt.

- Nej det räcker med chefskapet.


Åsa Nackings nyckelord för vad hon vill att Lunds konsthall ska vara är generositet och välkomnande.

- Det ska vara en utställningshall för samtida konst med internationell inriktning. Det ska bli ett levande hus som det är trevligt att komma till. Man måste arbeta med pedagogiken så att publiken känner sig välkommen.

På vilket sätt kommer konsthallen med dig som chef skilja sig från konsthallen med Cecilia Nelson som chef?

- Jag är inte intresserad av att positionera mig mot henne, men det jag kommer att göra är att satsa mycket på samtida internationell konst. men när man gör utställningar är just motiveringen tydlig, man måste kunna förklara varför detta visas just nu. Det måste finnas en tydlig dialog med publiken.

Lunds konsthall är en konsthall med små resurser, hur ska du tackla de ekonomiska problemen?

- Det är en verklighet för många konsthallar idag och det är någonting jag måste ta itu med. Och när det gäller att försöka förbättra ekonomin tror jag att alla idéer när det gäller sponsring och finansiering är välkomna. Vi måste vänja oss vid att inte bara ha en inkomstkälla. Det krävs också goda motiveringar till varför man behöver mer pengar.
Gå till toppen