Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stoppet släcker hoppet i Simrishamn

Irritationen stor över osäkerheten kring torskfiskestoppet.
Fiskeindustrin vågar inte investera.

- Det är detta förbannade velande som är det tråkiga. Ingen vågar investera i någonting alls, säger Peter Åberg på Simrishamns Vadbinderi AB.

Vadbinderiet är ett av de små företag i Simrishamn som känner av blotta hotet om ett torskfiskestopp. Här arbetar fyra personer med att knyta trål åt fiskare över hela landet. Och trål för torsk är ingen het handelsvara just nu.

Ändå är verksamheten i full gång när Sydsvenskan hälsar på. Ingen gör uppehåll i sitt arbete.

- Just nu har vi mycket att göra, egentligen. Vi lagar ju lika mycket som vanligt. Men försäljningen av nya trålar är det tvärstopp för. Det är bara de som är illa tvungna som köper nytt nu, säger Peter Åberg.


Torskfiskestoppet var först utsatt till årsskiftet, men sköts senare upp till den 1 mars. Och i förra veckan skrev EU-kommissionen att ett svenskt ensidigt fiskestopp antagligen bara kan gälla svenska fiskare på svenska vatten.

Regeringen avvaktar ett slutgiltigt besked från EU. Under tiden vet företagen kring hamnen i Simrishamn varken ut eller in.

Blir det som EU säger så skulle ju svenska fiskare kunna fortsätta tråla på till exempel finska och danska vatten, och utländska båtar fortsätta fiska på svenska vatten.

- Ja, som det ser ut nu skulle det visst kunna bli så galet, säger Knut Jeppsson, som driver fiskgrossisten H W Nilssons Efterträdare AB, eller Bengtssons Fisk som fabriken kallas i Simrishamn.


Nu tror Knut Jeppsson inte på ett halvhjärtat stopp.

- Stoppar de bara svenska fiskare från att fiska på svenska vatten så slår man ut de små kustnära båtarna. Det tror jag inte att man vill göra.

Fiskare med större båtar har tagit fasta på att ensidigt torskstopp blir begränsat. De tänker hur som helst fortsätta fiska utanför tolvmilsgränsen.

Just nu är det dock inte så många som över huvud taget tror på ett stopp till 1 mars. Det är tiden för knapp till.

Men osäkert är det. Knut Jeppsson vågar inte köra på som förut. Emballage beställer han i mindre partier, och varslen mot de tjugo anställda ligger fast.

- Osäkerheten är inte rolig, och bara debatten om det här har skadat oss. Det går inte att sälja lika mycket längre.


Knut Jeppsson får ungefär femtio kronor plus moms per kilo torskfilé nu. Det är tio kronor mindre än för några månader sedan.

Inte heller de anställda på Bengtssons Fisk vet vad de ska tro om framtiden. Det lär ju inte finnas särskilt mycket jobb över huvud taget i fiskeindustrin om det blir något av med fiskestoppet.

- Vem vill ha en käring på 53 som har stått här i arton år, vill Elsa Nilsson veta.

Hon står vid slutet av bandet, som spottar ur sig runt 3,5 ton torskfilé om dagen när det går för fullt.

-Det här är tråkigt både för oss och för dem där ute, säger hon och nickar mot hamnen.


Totalt fem båtar i Simrishamns hamn levererar till Bengtssons Fisk.

Inte heller fiskarna tror mycket om framtiden just nu, berättar Stig Leonardsson, som just är på väg ut i sin lilla trålare Ekefjord.

-Det är en del som försöker sälja sina båtar. Det är så klart svårt att få ut något nu, men de som får chansen att få igen pengarna för båten tar den nog.

Själv är han egentligen pensionerad och båten är skuldfri, så han oroar sig inte så mycket.
Gå till toppen