Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Glädjebesked för fiskare

- Ett glädjande besked för oss. Nu ska vi väl äntligen kunna få lite arbetsro igen, säger torskgrossist Knut Jeppsson.
- Förnuftet har segrat, menar Jan-Erik Holmberg, förbundsordförande för bransch-organisationen Sydkustfiskarna.

Hotet om ett torskfiskestopp har tärt på så väl fiskare som på företagen kring fisket.

Knut Jeppsson är ägare och vd för torskgrossisten HW Nilssons efterträdare AB i Simrishamn. Han kände sig tvungen att varsla alla anställda när beskedet kom om ett ensidigt och totalt stopp för allt torskfiske.

Nära 75 procent av den fisk som förädlas till filé HW Nilssons är torsk. Fem stora trålare och runt 40 mindre båtar levererar till företaget.


Beskedet att det inte blir något av med torskstoppet vågar Knut Jeppsson lita på, till en gräns.

- Det blir ju inget stopp under 2003 i alla fall. Jag kommer att göra så nu att jag anställer dem som jobbar här fram till årets slut. Hur det blir under 2004 kan man inte veta, men ett besked borde komma under året. Då får vi ta ett nytt beslut.


Det regeringen talar om nu är "tekniska åtgärder". Det rör sig bland annat om storlek på maskorna i trålarna, och om att förlänga de periodvisa fiskestoppen.

- Det är åtgärder som de svenska fiskarna ställer sig bakom, förklarar Jan-Erik Holmberg, Sydkustfiskarnas ordförande.

Maskstorleken kan förändras så att mindre torsk sållas bort. Att det inte blev så i EU:s fiskeförhandlingar år 2002 berodde på de baltiska fiskarnas motstånd, menar Jan-Erik Holmberg.
Gå till toppen