Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andnor ser över föräldrapengen

Barn- och familjeminister Berit Andnor håller med om att sjuk- och föräldraförsäkringen inte fungerar när någon går från arbete till studier.
- Min uppfattning är att vi ska göra någonting åt just det problemet, säger Berit Andnor, efter att ha läst artikeln om Catharina Ahlberg i gårdagens Sydsvenskan.

Den som går från arbete till studier ska normalt få behålla rätten till inkomstrelaterad sjukpenning och föräldrapenning. Studierna är "överhoppningsbar tid".

Men Catharina Ahlberg bekostade en del av sina lärarstudier själv. När sonen Diron kom blev beskedet från försäkringskassan en chock. Eftersom hon inte haft studiemedel får hon bara grundersättningen i föräldraförsäkringen, trots att hon arbetat tidigare.

- Ja, jag känner mycket väl till det här. Jag har faktiskt bekanta som råkat ut för precis samma sak. Vi känner till att det är ett problem, säger Berit Andnor.


En utredning med uppdrag att se över systemet för överhoppningsbar tid lade fram ett delbetänkande i slutet av förra året. När det gäller studerande är utredningens förslag en speciell sjuk- och föräldraförsäkring. I den försäkringen skulle kopplingen mellan studiemedel och överhoppningsbar tid försvinna.

Utredningens förslag i sin helhet vill Berit Andnor inte kommentera. Delbetänkandet är fortfarande ute på remiss.

Men kopplingen mellan studiemedel och överhoppningsbar tid ska bort hur som helst.

- Ja, det anser jag. Just den delen måste rättas till, säger Berit Andnor. När det blir kan jag inte säga. Det handlar om hur länge det tar att bereda ett förslag.

Utredningens remisstid går ut i slutet av januari.


När det gäller studier är tanken med överhoppningsbar tid att ersättningsnivåerna i försäkringarna inte ska avskräcka någon att studera vidare. Men de som går från arbete till studier och av någon anledning studerar utan studiemedel förlorar alltså sin rätt till den gamla ersättningsnivån. Det kan till exempel röra sig om någon som studerar på stipendium, eller med ersättning från Trygghetsrådet, eller någon som helt enkelt bekostar sina studier själv.
Gå till toppen