Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Föräldraersättningen blev en chock

Catharina Ahlberg studerade utan studiemedel och då gick intjänad rätt till sjukpenning och föräldrapenning förlorad.

Catharina Ahlberg känner sig lurad. Lurad av Centrala studiestödsnämnden, CSN, och av Försäkringskassan.

För några år sedan lämnade hon jobbet som lokalvårdare på Kulturen i Lund för att studera till lärare. Hon hade studerat tidigare, och slog efter några terminer i taket för hur länge man får studera med studiemedel.

- Jag försökte få uppskov hos CSN, men det fanns ingen chans. Så två terminer av mina lärarstudier fick jag bekosta ur egen ficka, förklarar Catharina Ahlberg.

- Det var tufft, men det gick.

Catharina Ahlberg och sonen Diron Stenberg, snart sex månader. Catharina förstår inte varför hennes rätt till föräldrapenning ska hänga på om hon haft studiemedel eller inte.

Men när sonen, Diron Stenberg, kom för ungefär sex månader sedan, kom chockbeskedet från Försäkringskassan:

- Jag kommer bara att få grundersättningen i föräldraförsäkringen, trots att jag arbetat länge innan jag började studera.

Anledningen är att Catharina Ahlberg föll ur systemet när hon i ett år studerade utan studiemedel.


För den som går från arbete till studier ska studietiden i normalfallet vara överhoppningsbar tid, vilket innebär att man i Försäkringskassans ögon behåller den "sjukpenninggrundande inkomst" man hade före studierna. Den inkomsten ligger till grund för såväl sjukpenning som föräldrapenning.

Men för att studierna ska vara överhoppningsbar tid krävs det att man får studiemedel.


- Det är ju helt sjukt att det ska vara kopplat till om jag har studiemedel eller inte, vad har det med saken att göra, frågar sig Catharina Ahlberg.

- Det är en bra fråga, svarar Magnus Nilsson, försäkringsansvarig på Riksförsäkringsverket.

- Har man inte studiemedel faller man ur systemet. Antagligen har lagstiftaren tyckt att det är en garanti för att man studerar på riktigt, om man har ersättning från CSN. De ger ju inte studiemedel för vad som helst.

Han håller med om att det är en märklig regel, men hänvisar till att en utredning föreslagit att kopplingen mellan överhoppningsbar tid och finansiering av studierna ska bort.


Hur många som råkar ut för problemet, på något sätt, är svårt att säga, menar Magnus Nilsson.

- Gruppen som stängs ute är ändå ganska liten, de flesta passar in. Men vi får ett och annat samtal ibland.

Catharina Ahlberg och sambon Nils-Erik Stenberg kommer att klara sig på grundersättningen, som sedan den förste januari är 150 kronor om dagen. Nils-Erik Stenberg har jobb.

- Men hade jag varit ensamstående hade det varit tufft, menar Catharina Ahlberg.

- Det sägs att det behövs lärare. Och det sägs att det behövs barn. Men när man kommer dit så är det bara käppar i hjulet hela tiden.

FAKTA

Överhoppningsbar tid I normalfallet är studier så kallad överhoppningsbar tid, eller skyddad tid. Det innebär att till exempel sjukpenning och föräldrapenning fortfarande grundar sig på den lön man hade när man arbetade. Den tidigare inkomsten är fortfarande "sjukpenninggrundande inkomst". Tanken är att ersättningsnivåerna i försäkringssystemet inte ska hindra någon från att läsa vidare. Men rätten att behålla den inkomstrelaterade delen i försäkringarna är kopplad till studiemedlet. Den som går från arbete till studier, men bekostar studierna själv, har till exempel inte längre rätt till den inkomstrelaterade delen i föräldraförsäkringen.
Gå till toppen