Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Byggskandal bakom miljondyrt Barsebäcksstopp

Stilleståndet i reaktorn kostar 5,8 miljoner kronor per dag. Skadestånd diskuteras.

Stilleståndet på Barsebäck kostar just nu ägarna 5,8 miljoner kronor per dag. Innan återstarten kan notan ha sprungit upp till 300 miljoner kronor.

Enligt vad Sydsvenskan erfar beror produktionsstoppet på en byggskandal.

En tysk underleverantör lät vid en kostsam ombyggnad i somras installera en vattenblandare som inte höll för högt ställda driftskrav.

När blandaren gick itu spreds delarna in i reaktortanken. Verksledningen överväger nu att kräva det tyska bolaget på skadestånd.

- Vi kan aldrig kräva en leverantör på stilleståndskostnader. Ingen tar på sig sådana krav. Men vi ska naturligtvis ta en ekonomisk diskussion med vår leverantör, säger Leif Öst, vice vd för Barsebäck Kraft AB.


När Barsebäck 2 helrenoverades i somras fick kärnkraftsreaktorn nya rördelar för 200 miljoner kronor. Vid återstarten den 4 oktober sade Leif Öst:

"Anläggningen är säkrare än någonsin. Den är nu uppgraderad för drift fram till år 2017".

I dag ångrar Öst det uttalandet. För nu står det helt klart: det var si och så med driftssäkerheten i den moderniserade anläggningen. Bara någon vecka efter återstarten gick en vital rördel i det totalrenoverade kylsystemet sönder.

Verksledningen hade vid rörbytena låtit en tysk underleverantör byta ut en T-formad vattenblandare mot en kopplingsinsats av helt ny konstruktion.

Men varken underleverantören eller Barsebäck Kraft kunde visa att den nya blandaren höll för fyrtio års drift. Därför gav Statens Kärnkraftinspektion (SKI) bara ett tillfälligt driftstillstånd för nykonstruktionen - en dispens på ett år fram till nästa inspektion.


Men den nya kopplingsinsatsen var undermålig och höll inte ens ett år. Det är tveksamt om den ens höll en månad. Redan några veckor efter återstarten registrerades ojämna vattenflöden i Barsebäcks kontrollrum.

Den nyinstallerade vattenblandaren höll inte för det extrema vattentrycket och temperaturväxlingarna mellan 180-gradigt matarvatten och 280-gradigt varmvatten.

När servicepersonal på Barsebäck rensat upp i kylvattnet har det visat sig att lösa delar från den trasiga vattenblandaren kommit i kontakt med bränslestavarna i reaktortanken. Hade verksledningen fortsatt att driva reaktorn hade det kunnat bli allvarliga nötningsskador på kärnbränslet.

SKI anser att redan det faktum att löst material nått in i reaktortanken är allvarligt ur strålningssynpunkt:

- När det sprids radioaktivt material i kylsystemet så som nu skett på Barsebäck blir det ett smutsigare system. Det blir en högre allmän radioaktivitetsnivå inne i hela anläggningen, säger Lars Rask, anläggningsansvarig på SKI.


Barsebäck Kraft AB har flera gånger bagatelliserat de upptäckta felen och påpekat att de inte påverkar reaktorsäkerheten.

Leif Öst säger nu att beslutet att stänga Barsebäck 2 helt togs i förebyggande syfte - för att inte riskera att förstöra utrustning för miljontals kronor. Han förnekar att de fel som upptäckts inneburit säkerhetsmässiga risker.

- Det rör sig om saker och ting som hänt inne i en rörledning. Det har ju inte förekommit läckage, säger han.

Renoveringen av Barsebäck 2 pågick från juli till oktober. Drygt ettusen servicetekniker bytte under sjuttio dagar 200 meter rör och 21 ventiler - däribland en vattenblandare, stor som en normal mikrovågsugn.

I analyserna ska verksledningen också utreda vem som bär ansvaret för att en liten bristfällig rördel stoppat hela det väldiga Barsebäck.

Gå till toppen