Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tyska företaget beklagar Barsebäcks långstopp

Det tyska storföretaget hade den perfekta lösningen för en ny vattenblandare till Barsebäcks kylsystem. Man påstod sig ha "nödvändig kapacitet för beräkningar" och "specialiserad know-how" för "en optimal blandningsprocess".

Men den nya vattenblandaren gick itu bara någon vecka efter det att den installerats - antagligen på grund av materialfel eller konstruktionsfel.

- Det inträffade är beklagligt. Mer kan vi inte säga förrän situationen är klarlagd. Vi vet ännu inte orsaken till det inträffade, säger Michael Wiedermeyer, projektdirektör på Babcock Noell Nuclear GmbH, det företag som levererade den felaktiga blandaren.


Som Sydsvenskan berättade i fredags tänker Barsebäck Kraft AB kräva det tyska företaget på skadestånd i mångmiljonklassen för att få tillbaka en del av vad man förlorat på den undermåliga vattenblandaren.

I dag står kärnkraftverket stilla för artonde dagen. Varje dag kostar 6-12 miljoner kronor i uteblivna elleveranser. Allt talar för att stoppet varar ytterligare 25-30 dagar.


Barsebäcksverket överger nu Babcocks blandare. I stället byter man till en modifierad version av den vattenblandare som togs bort i somras.

På Babcocks kontor i Würzburg bekräftar man att företaget i fjol och förrfjol lade åtskilliga mantimmar på Barsebäcks nya blandare, men att de inte fått förtroende att byta ut den felaktiga delen.

- Vi var involverade, men är det inte just nu. Men jag kan inte ge några detaljer. Vi har kommit överens med vår kund att inte säga något till utomstående. Orsaken till det inträffade är ännu inte klar för oss, säger Michael Wiedermeyer.


Barsebäcks ledning hemlighåller namnet på den leverantör som tog fram den undermåliga rörbiten. Vice vd Leif Öst vill inte ens bekräfta att det är ett tyskt företag.

Babcock döljer dock inte att deras specialister tog fram vattenblandaren och skryter på sin hemsida över att företaget under vårvintern 2001 vann Barsebäcks anbudstävling:


"Babcock Noell Nuclear GmbH vann uppdraget att utforma, beräkna och leverera en ny spänningsoptimerad termisk blandare", heter det. En färgteckning visar vilken extrem värme den nya rördelen ska tåla.

- Vi visar utformningen. Ett stort antal av våra anställda utvecklade och beräknade den här delen, säger Michael Wiedermeyer, som ännu inte hört att Barsebäck Kraft krävt ekonomisk kompensation för driftstoppet:

- Vi har ännu inte diskuterat sådana frågor med ansvariga på Barsebäck.

Babcock Noell använder alltjämt arbetena på Barsebäck 2 som en referens för nya uppdrag. Företaget har tidigare också tagit fram vitala reservdelar till Forsmark 1, 2 och 3 samt Ringhals 1.
Gå till toppen