Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amerikanska kulturarbetare anlägger moteld

"Vi uppmanar alla amerikaner att motsätta sig det krig och det förtryck som Bushadministrationen släppt lös mot världen", heter det i ett protestupprop över en hel sida i januarinumret av den ansedda tidskriften New York Review of Books. Bakom det står bland andra en rad kända amerikanska författare, poeter, konstnärer, samhällsdebattörer, filmarbetare och artister.

"Också vi bevittnade chockade de fasansfulla händelserna den 11 september 2001", fortsätter uppropet. "Också vi sörjde de tusentals oskyldiga som dog och skakade på våra huvuden åt de förfärliga scenerna från blodbadet - medan vi erinrade oss liknande scener i Bagdad och Panama City och, för en generation sedan, i Vietnam.


Men sörjandet hade knappt hunnit börja förrän landets högsta ledare släppte loss en anda av hämnd. De sände ut ett förenklat scenario om ´goda och onda´ som antogs av fogliga och skrämda medier. De sade till oss att frågor om varför dessa hemska händelser inträffat gränsade till landsförräderi. Någon debatt skulle inte få förekomma. /---/ Hundratals invandrare har deporterats och hundratals andra försmäktar än i dag i fångläger. Detta för tanken till de ökända koncentrationslägren för japanskamerikaner under andra världskriget. /---/


I vårt namn har regeringen sänkt en repressionens ridå över samhället. Presidentens talesmän uppmanar människor att ´ge akt på vad de säger´. Oliktänkande konstnärer, intellektuella och professorer finner sina åsikter förvrängda, attackerade och kvävda. /---/

President Bush har förklarat: ´Man är antingen med oss eller mot oss.´

Här är vårt svar: Vi vägrar att låta er tala för hela amerikanska folket. Vi vill inte ge upp vår rätt att ifrågasätta. Vi vill inte lämna över vårt samvete i utbyte mot ett ihåligt löfte om säkerhet. /---/


Vi hämtar inspiration från de israeliska reservofficerare som med stor personlig risk deklarerar att ´det finns en gräns´ och vägrar tjänstgöra i ockupationen av Västbanken och Gazaremsan. Vi inspireras också av de många exemplen på motstånd och samvetsbetänkligheter i USA:s förflutna: från dem som bekämpade slaveriet /---/ till dem som trotsade Vietnamkriget genom ordervägran och solidaritet med värnpliktsvägrare."


Bland undertecknarna märks författare och diktare som Kurt Vonnegut, Gore Vidal, William Styron, Russell Banks, Alice Walker, Studs Terkel, John Ashbery, Robert Creeley och Adrienne Rich, konstnärer som Leon Golub, Claes Oldenburg, James Rosenquist, Richard Serra och Kiki Smith, politiker, samhällsdebattörer och kulturkritiker som Jesse Jackson, Ramsey Clark, Noam Chomsky, Daniel Ellsberg, Tom Hayden, Fredric Jameson, Edward Said och Howard Zinn samt musiker och sångare som Pete Seeger, Steve Earle och Bonnie Raitt. Filmvärlden representeras av regissörerna Robert Altman, Terry Gilliam, Jim Jarmusch, Barbara Kopple, John Sayles och Oliver Stone, fotografen Haskell Wexler och skådespelare som Martin Sheen, Susan Sarandon, Danny Glover, Jane Fonda, Viggo Mortensen, Annabelle Sciorra, Marisa Tomei och Edward Asner.
Gå till toppen