Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kortäktenskap välsignar vänsterprassel

Sex före och utanför äktenskapet är förbjudet enligt islam och de som bryter mot reglerna riskerar stränga straff i många muslimska länder. Men i Iran har teologerna tolkat religionen annorlunda: sigheh eller tillfälliga äktenskap är tillåtet för den som vill ha en kärleksrelation på sidan om.

Av Naila Saleem, Sydsvenskans utsända

Teheran. - Det gör sex lagligt och löser därmed problem med polis och grannar. Det underlättar också vid resor och om man vill bo på hotell, säger han.

Vi kan kalla honom Ali. Hans riktiga identitet vill han inte avslöja.

- Tillfälliga äktenskap ger helt enkelt relationen ett visst skydd, säger Ali och pekar på de problem som älskande annars kan få.


Efter revolutionen 1979, då den västerländskt sinnade monarken Mohammad Reza störtades och islamisterna med ayatollah Khomeiny i spetsen kom till makten, har livet blivit svårt för ogifta par. Att som ogift man och kvinna vistas offentligt tillsammans kan vara riktigt farligt. Till exempel greps min tolk och hans blivande hustru när de för några år sedan gick på en konsert. Straffet var relativt lindrigt: en natt i häktet. Påföljden kan annars bli betydligt hårdare med fängelse, böter och spöstraff.


Det iranska samhället har förvisso genomgått en liberalisering sedan 1997 då Muhammad Khatami valdes till president. Det sociala livet är betydligt mer avslappnat, på stan ser man unga par hålla handen och på restaurangerna sitter de nyförälskade på dejt. Trots förändringen har Ali, som är gift och har ett barn, ändå valt att ingå tillfälligt äktenskap med sin älskarinna.

- Längden på äktenskapet är ett år och jag måste betala tio guldmynt (vilket motsvarar 870 dollar), berättar han.


Första gången han ingick ett tillfälligt äktenskap var han rädd för att det skulle registreras på id-kortet men så går det inte till. Istället går paret till en äktenskapsbyrå eller en moské där äktenskapskontraktet registreras med foto och stämpel. På dokumentet anges också äktenskapets längd och den ekonomiska ersättning som kvinnan ska få. Längden kan variera mellan en timme och 99 år men måste vara angiven. De par som inte vill registrera äktenskapet kan i stället välja att i avskildhet avlägga ett muntligt löfte till varandra.


Frågan om tillfälliga äktenskap är kontroversiell inom islam. Sedvänjan praktiserades redan på profeten Muhammads tid, främst bland pilgrimmer och resenärer. Enligt sunnimuslimerna som utgör den absoluta majoriteten av världens muslimer förbjöds sedvänjan med tillfälliga äktenskap kort efter profetens död. Shiamuslimerna däremot, som dominerar i Iran, delar inte den åsikten utan anser att det är tillåtet.

För att komplicera bilden ytterligare finns det också tillfälliga äktenskap som inte är av sexuell natur. Vitsen med dem är att kvinnor genom att ingå sigheh med en man utanför familjen ska slippa de stränga kraven på att täcka sig inför okända män. Relationerna mellan mannen och kvinnan normaliseras och blir mer familjär.


- Äktenskap skyddar människor från att ha inkorrekta relationer, säger filosofiprofessorn och teologen Mohammad Fahaei Eshkevari när han ombeds förklara hur islam och tillfälliga äktenskap går ihop.

Han arbetar i staden Qum där de konservativa krafterna i Iran har sitt centrum. Den som inte gifter sig, hans tro är inte komplett, ska islams profet Muhammad ha sagt. Äktenskapet är därför heligt men samtidigt är islam en praktisk religion som ser till människornas behov, menar Eshkevari. Sexuella lustar kan man inte göra något åt och då är det bättre att ingå ett tillfälligt äktenskap än att leva i synd resonerar han.

Men det finns vissa regler man måste hålla sig till. Tillfälliga äktenskap kan inte ingås med en gift kvinna eller en oskuld utan hon måste vara änka. Däremot finns det ingen begränsning på hur många kvinnor en man kan vara tillfälligt gift med. Kvinnan däremot kan bara ha en man åt gången. Bakom det resonemanget ligger det faktum att äktenskapet klassas som ett köp: mannen köper kvinnans sexualitet för en tid och för att man ska kunna fastställa faderskap måste kvinna hålla sig till en man. Mannen kan bryta kontraktet i förväg men det kan inte kvinnan.


- Vi uppmuntrar inte dessa äktenskap och de händer sällan, säger Muhammad Fahaei Eshkevari och fortsätter:

- I många situationer leder dessa tillfälliga äktenskap till problem i familjen där den gifte mannen sårar sin hustru genom att ha en annan relation.

Faktum är att många iranier blir smått genererade när frågan om tillfälliga äktenskap kommer på tal. Även om religionen godkänner det så rimmar det illa med den iranska kulturen, tycks många anse. De flesta säger att det är ovanligt i dagens samhälle men enligt uppgifter från myndigheterna är sedvänjan på uppgång. Det senaste halvåret ska 271 par ha låtit registrera sig men hur många som verkligen ingår den här sortens äktenskap vet man inte.


Kritikerna menar att det är ett sätt att legalisera prositution eftersom det ofta används i dessa sammanhang. Det finns också planer från myndighetsnivå att underlätta för dem som vill ingå tillfälliga äktenskap genom att öppna bordeller eller anständighetshus som de kallas.

- Med alla dessa kvinnor på gatan, är skapandet av anständighetshus både realistiskt och i enlighet med islams principer, sade en av landets mer reformsinnade, ayatollah Musavi Bojnurdi för ett tag sedan enligt nyhetsbyrån AFP. Men i så fall borde företeelsen få en bättre status anser Fateme Haghighatjoo, parlamentsledamot:

- Eftersom dessa äktenskap ofta inte är registrerade får barnen som blir resultatet av relationerna inga identitetshandlingar. De är inte legala och det borde vi jobba med.


Ali har valt att hålla sin relation hemlig för familjen.

- Kvinnor är de största motståndarna och de låter inte sina män ta en andra hustru ens tillfälligt, säger han. För egen del anser han att den sexuella relationen kan bli mer fri och avslappnad än i ett vanligt äktenskap.
Gå till toppen