Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Strippor kan få gå med i facket

Pye Jakobsson vill gå med i facket. Men många anser inte att hennes jobb är ett yrke. På måndag avgörs frågan om strippor får vara med syndikalistfacket SAC. Strippan Pye Jakobsson kräver att hennes arbete erkänns som ett yrke.

När Pye Jakobsson ska betala skatt kan hon inte berätta vad hon jobbar med.

- Så jag småljuger lite.

Och skriver på skattesedeln att hon jobbar med artisteri eller underhållning.

I verkligheten är hon strippa, men för det har Skattemyndigheten ingen yrkeskod, trots att verksamheten är fullt laglig.

Inom fackförbundet Syndikalisterna (SAC) har stripteasefrågan lett till en häftig debatt. Är striptease ett yrke? Och kan strippor i så fall gå med i SAC?

Anledningen är att Pye Jakobsson och några kolleger vill söka medlemskap i SAC:s lokalavdelning Stockholms LS. I morgon måndag ska man ta ställning till om strippor och andra sexarbetare kan nekas medlemskap.


Foto: Kent Hult
Pye Jakobsson har jobbat med striptease till och från i femton år. Sedan sju år på klubben Heart Beat i Stockholm som hon var med och startade. Där arbetar bara tjejer, tolv stycken, som delar lika på inkomsterna.

- Ett yrke vilket som helst är det ju inte. Men det är vår försörjning. Vi har hyror, lån och kontokort precis som alla andra. Vi betalar skatt, tv-licens och dagisavgifter med pengarna som kommer från det vi gör, hur kan det då inte vara ett yrke?

Om Pye Jakobsson och de andra på klubben får gå med i SAC skulle det mest vara en principsak och av solidaritet med andra i branschen, eftersom de själva är egna företagare.

- Jag tycker att man ska på med ljuset, det här är en ljusskygg industri med mycket skit. Ju mer insyn samhället får, desto mer självsanering blir det.

Pye Jakobsson pratar om klubbar där det skulle gå att göra mycket.

- Det finns frågor att ta tag i som är väldigt fackliga, som att man inte får ut innestående lön om man slutar, inte har rätt till rast och får betala straffavgift om man kommer för sent. Det råder vidriga förhållanden.


Debatten kring stripporna startades förra sommaren i tidningen Arbetaren av Henrik Hirseland, genusvetare och aktiv i Stockholms LS.

SAC:s principförklaring säger att man organiserar alla arbetare oavsett yrke och Hirseland funderade över varför inte strippor och andra som arbetar med sex är med.

- Oavsett vad man tycker om själva arbetet, så är det rent krasst ett yrke. Den som har ett anställningsförhållande kvalar in till att kunna organisera sig fackligt. Ju sämre arbetsförhållanden, desto större behov av en fackförening, säger Henrik Hirseland.

Han anser dock att det mesta inom sexindustrin bidrar till att stärka de patriarkala normerna för sex och könsroller.

- På de flesta strippklubbar i Stockholm råder sådana förhållanden att de skulle få stänga direkt om facket kom in.

Han tror inte att sexindustrin kan förbjudas bort. I stället kan man göra arbetsförhållandena bättre och hjälpa dem som inte vill vara kvar.


I principförklaringen står också att SAC ska arbeta feministiskt och mot sexism. Christina Lindström är aktiv i Stockholms LS och arbetar även i tjejjouren. Hon tycker att det är bra att strippor organiserar sig, men anser att facket inte är rätt plats.

- Jag arbetar med dessa kvinnor och får höra vad de utsätts för. När de kommer till mig för att få hjälp vore det absurt att råda dem att gå med i facket.

Hon anser att det inte är en fråga om vem som är arbetare eller inte.

- I stället handlar det om vem vi ska sätta oss vid förhandlingsbordet med. Jag vill inte sitta där med könshandeln som motpart. Varken medbestämmandelagen eller arbetsdomstolen spelar ju någon roll om motparten är maffian.

- Visst, vår principförklaring säger att vi organiserar alla yrken, men jag vill inte se det som ett yrke.

Varför inte?

- För att arbetsuppgifterna i sig är problemet. Om vi lägger in det som en yrkeskategori måste vi gå med på arbetsuppgifterna.

Dessutom menar hon att sexköparna och könshandeln skulle legitimeras och steget in i sexindustrin bli kortare.

Omröstningen i Stockholms LS i morgon gäller huruvida strippor och andra sexarbetare ska nekas medlemskap. Ett ja innebär att man måste få till en omröstning i hela landet för att se om SAC:s principförklaring ska ändras. Vid ett nej kan Pye Jakobsson och hennes kolleger genast skicka in sina ansökningar.
Gå till toppen