Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konsumentverket granskar bilköp utan kontantinsats

Privatleasing som ett sätt att kringgå lagkravet på kontantinsats vid bilköp har blivit allt vanligare den senaste tiden. Nu har Konsumentverket beslutat sig för att granska om bilhandeln följer lagen. Sedan tidigare pågår även en granskning av företaget Premie Invests dyrbara erbjudanden om att köpa Riksgäldskontorets premie-obligationer på kredit.

- Privatleasing är en gråzon. Ofta rör det sig om maskerade avbetalningsköp som kallas för något annat för att verka bättre. När vi tittar i tidningsannonserna ser vi fler och fler avarter där man försöker komma ifrån lagens krav på kontantinsats. Vid ett avbetalningsköp kräver lagen att säljaren tar ut en kontantinsats på minst 20 procent, säger Nils Ahlén, jurist vid Konsumentverket.


Han pekar på att det är mycket svårt för bilköparna att få en korrekt uppfattning om vad bilköpet slutgiltigt kostar när mer eller mindre oseriösa bilföretag trixar med leasingavtal, restvärden, återköpsvärden och garanterade inbytesvärden. En annan nackdel med privatleasing är att den ränta som är inbakad i leasingavgiften inte är avdragsgill till skillnad från räntekostnaden vid ett vanligt avbetalningsköp.


Sedan tidigare pågår även en granskning av företaget Premie Invests erbjudande om att köpa premieobligationer på kredit. Premie Invest har fått hård kritik för att sälja premie-obligationer för dyra krediter som blir ännu dyrare för den kund som försöker avbryta avtalet i förtid. Sydsvenskan kunde förra året berätta om en kund som upptäckte att han endast fick obligationer värda 4 700 kronor trots att han sammanlagt betalade in 9 600 kronor under den 48 månader långa avbetalningstiden.


I höstas tröttnade Riksgäldskontoret på att Premie Invest snyltade på riksgäldens seriösa varumärke och anmälde företaget till Konsumentverket. Nu har Premie Invest lagt till en liten faktaruta i sin reklambroschyr där man talar om att det är billigare att handla premieobligationerna kontant eller med hjälp av banklån "men då missar du alla de extra chanserna att vinna med Bonusfonden och du får inga garanterade vinster". Samtidigt försöker Premie Invest i sin broschyr ge ett intryck av att man samarbetar med Bris, barnens rätt i samhället. Vad det i själva verket handlar om är att den som blir kund hos Premie Invest får en Bris-lott värd fyra kronor när den första avbetalningen görs på lånet.
Gå till toppen