Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöföredrag under teologdagen

Bara en församling i Lunds stift är miljödiplomerad. Men stiftsledningen hoppas på fler och vad kyrkan kan göra för att bli en förebild i miljöarbetet var temat för årets teologdag, som samlade 350 vetgiriga präster på Stadsteatern i Lund.

LUND.

- Tilltal - anrop - ansvar var temat för det första föredraget, som hölls av Staffan Kvassman, domprost i Karlstad.

-Han är Svenska Kyrkans enda "miljögubbe" som disputerat för doktorsgraden, påpekade biskop Christina Odenberg, en av dem som arbetat fram programmet för teologdagen. Den äger rum både i Lund och Ronneby, men de flesta hade sökt sig till stiftsstaden.


-När Galilei riktade sin egentillverkade tubkikare mot stjärnhimlen en mörk natt, häpnade han, inledde Kvassman sitt föredrag, där han gav ett teologiskt perspektiv på frågan och där ordet "miljö" oftast ersattes med "naturen" och "skapelsen".


Att hitta bibelställen, där Gud lovprisas för sin skapelse är inte svårt. I Psaltaren och Jobs bok hade Kvassman funnit flera exempel. Ett av dem var hämtat ur Guds tal ur stormvinden till Job, som utblottad på allt sitter på sin askhög:

-Var var du, när jag lade jordens grund? frågar Gud Job.


I det skapelsehistoriska perspektivet är den sjunde dagen, sabbaten, minst lika betydelsefull som de föregående, när Gud gör himmel och jord, fiskarna i havet, boskapen på marken och fåglarna i luften för att avsluta sitt verk med de första människorna.

-De första dagarna visar Guds transcendens medan den sjunde dagen, vilodagen, visar Guds immanens. Gud vilar sig inte från men väl i sin skapelse.

Fortfarande finns det en avgörande skillnad mellan dem som anser att naturen är till för människans skull och dem som tror att naturen är till för Guds och sin egen skull.


Från detta upphöjda perspektiv plockade Karl-Erik Grevendahl från Sustainable Business Hub i Oxie raskt ned publiken på jorden. Han manade de församlade prästerna att inte "ställa föredragspärmen på hyllan" utan att agera. Man kan t.ex. undersöka vilka bekämpningsmedel som kyrkans arrendatorer använder och engagera både kyrkopolitiker och kyrkans medlemmar i miljöarbetet.

Biskop Christina Odenberg är en av dem, som tagit detta till sitt hjärta. Hon har varit aktiv i arbetet med Agenda 21 i Skåne.

-Men det här angår dem som arbetar på landet, tyckte en präst från Malmö. Det gäller knappast oss stadspräster.
Gå till toppen