Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lyssnarstorm har uteblivit

Ett enda argt mejl har kommit till Anneli Krantz, pressansvarig på Sveriges Radio, sedan "Svensktoppen" i P4 började spela låtar med engelsk text. Hon är förvånad över att lyssnarstormen har uteblivit.

- Kanske är folk så vana vid att allting är på engelska nu så att ingen reagerar, säger hon.

Årets första svensktopp, den 12 januari, var en nystart för listan och innehöll därför bara utmanare. Drygt hälften av de tio låtarna på "Svensktoppen" har sedan årsskiftet varit på svenska och resten på engelska. Inget annat språk har varit representerat.

Flera kända artister har protesterat mot "Svensktoppens" nya regler. "En dödsstöt mot den svenska schlager- och dansbandskulturen!", skrev bland andra sångarna i Curt Haagers, Streaplers och Lasse Stefanz i en debattartikel i Aftonbladet den 25 januari.

Jaël Waern är planeringschef på P4 och hon är mycket nöjd med nya "Svensktoppen".

- Idag finns hela bredden av svensk musik på listan. Vi har en mycket bra blandning av artister, både nya och gamla, säger hon.


Jaël Waern säger att de senaste åren utvecklades "Svensktoppen" istället till en dansbandstopp. Meningen med listan var inte att bara spela en enda musikgenre, men så blev det och därför var en förändring nödvändig.

Lyssnarna har reagerat, men i mindre omfattning än vad som var väntat.

- Många av dem som har hört av sig har noterat bredden i nya "Svensktoppen". "Äntligen, nu kan jag också lyssna. Förut stängde jag av för att det bara var dansband", är det många som har tyckt, berättar hon.

De negativa reaktioner som har kommit är främst från de lyssnare som inte förstår engelska och som inte upplever låtar med engelska texter som svensk musik. Men fortfarande är det en majoritet av låtar med svensk text på listan.


Den pågående melodifestivalföljetongen påverkar programmet åt det engelska hållet, tror Jaël Waern, eftersom de flesta låtarna i tävlingen har engelska texter. De senaste veckornas listor har innehållit tre eller fyra engelskspråkiga låtar och Jaël Waern tror att listans svensk-engelska balans kommer att vara någorlunda stabil.

- Jag gissar att det kommer se ut så här nu. Juryn väljer i lite större utsträckning svenska låtar. Listan speglar svenska folkets musiksmak, eftersom det är de som röstar.

Varje vecka presenteras fem nya utmanare, som får en chans att ta sig in på listan. Utmanarna väljs ut av de musikansvariga på P4:s lokala kanaler.


Om reglerna hade ändrats redan förra året hade antagligen Javieras melodifestivalbidrag "No hay nada mas", med spansk text tagit sig in på listan, tror Jaël Waern. Men sedan regeländringarna genomfördes har bara engelska och svenska hörts bland listlåtarna och utmanarna.

- Det är väldigt få låtar på andra språk som produceras i Sverige. Men vi värderar låten i sig, inte språket.

FAKTA

Ett av radions äldsta program
"Svensktoppen" är ett av Sveriges Radios äldsta program och har funnits i mer än 40 år. I början var utländska låtar, framförda på svenska, tillåtna. Sedan 1974 är det endast svenska låtskrivares alster framförda på svenska, av svenska artister, som får tävla på toppen.
Men från och med årsskiftet 2002-2003 är det tillåtet med andra språk än svenska.
Telefonröstningen försvann också i samma veva. Nu röstas listan fram av en statistiskt utvald jury i åldrarna 16-79 år. De röstande har möjlighet att vara med i fyra veckor men varje vecka fylls juryn på med nya medlemmar.
Gå till toppen