Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Festen slutade i helvetet

I tre månader tvingades hon sexuellt betjäna fem till sex män om dagen för några hundralappar åt gången. När hennes kidnappare tjänat tillräckligt sålde han henne till en annan hallick för 30 000 kronor och en bil. Sydsvenskan har träffat den kidnappade kvinnan.

MALMÖ. - Han sa till mig att jag var tvungen att tjäna pengar så att jag kunde få ett pass för att återvända till Polen, berättar den nittonåriga kvinna som till i onsdags hölls som sexslav i en lägenhet på Hässleholmsgatan.

Hon vill berätta om sina upplevelser i Sydsvenskan både för att varna och avskräcka. Nu, sedan hon fått hjälp av polisen, är dödsångesten och skräcken borta.


Helvetet började med ett glas vodka på en födelsedagsfest i sydligaste Polen. Det var i mitten av januari och nittonåringen gick på festen med en kompis vid namn Robert. De drack en del och träffade en man som presenterade sig med namnet Telemach. Han bjöd dem på en biltur.

- Men han stannade och slängde av Robert från bilen. Jag kunde inte ta mig ut för dörrarna var låsta på något sätt.


Hennes kidnappare körde till staden Prudnik, där han ordnade ett falskt pass till henne, fortsatte in i Tyskland till något av färjelägena med Sverigeförbindelser, vilket vet hon inte.

Färjan landade vid 21-tiden och passen kontrollerades inte. I stället togs nittonåringen till en källarlokal i Malmö. Där fick hon under hot och misshandel betjäna sexkunder, ibland en i taget, ibland fyra eller fem stycken.

- Telemach fick alla pengar jag tjänade, för han var skyldig några araber pengar för knark, säger nittonåringen.


Vid ett tillfälle kördes hon till Norge där hon hyrdes ut via andra hallickar. I affärsuppgörelserna förekom knark. Sexkunderna erbjöd henne amfetamin och var själva påverkade när de utnyttjade henne, berättar hon.

När knarkskulden nästan var betald såldes nittonåringen vidare till en man hon lärde känna under namnet Fabian. Han kan vara identisk med den 28-årige man som nu är anhållen i sin frånvaro.

- Fabian hade ett gott hjärta, han gav mig bättre mat och nya kläder, säger hon.


Det var Fabian som ordnade lägenheten på Hässleholmsgatan. Innehavaren låg på sjukhus när hon fördes dit. Nu såldes sextjänsterna i det mörklagda sovrummet med fönster mot gården.

I tisdags kom lägenhetsinnehavaren hem. Vilken uppgörelse han hade med Fabian vet inte nittonåringen, men under natten mot onsdagen började han göra närmanden mot henne. Han var berusad och aggressiv, säger hon. När han fick nej började han skrika och bråka så mycket att grannarna ringde polisen och hela affären nystades upp.


Polisen utgår från att Fabian eller Telemach ingår i ett större nätverk av slavhandlare i sexbranschen.


På fredagsförmiddagen förhördes nittonåringen i Malmö tingsrätt, för att hennes uppgifter ska kunna användas i en kommande rättegång. Men Fabian är inte gripen. Det är inte ens säkert att han vet om att han är jagad, eller att den sexhandel han misstänks ha drivit nu börjat nystas upp.

- Jag var väldigt rädd, men nu mår jag lite bättre. På lördagen ska jag åka hem till Polen, säger nittonåringen till Sydsvenskan.
Gå till toppen