Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Allt fler skickar påskkort

Tvärtemot tidigare trend skickar vi allt fler påskkort till nära och kära. I fjor ökade påskkortsförsändelserna med hela 50 procent.

Mellan 1991 och 1998 ökade påskkortsförsändelserna från tio miljoner kort till tolv miljoner. År 2001 gick de back till tio igen. Men i fjor rekordökade påskhälsningarna när femton miljoner kort skickades iväg med postens hjälp.

Vad ökningen beror på vet ingen exakt. Inte Posten som för statistik. Inte heller arkivarien på folklivsarkivet i Lund. Man kan bara gissa.

Kan det vara att folk tröttnat på pipande hälsningar i nallen? Eller e-vykort som inte alltid går att öppna eller rentav med risk för att infektera datorn med virus?


Charlotte Hagström, arkivarie på Folklivsarkivet i Lund tror en rimlig förklaring kan vara att vi skriver allt mindre brev. Vi e-postar i stället. Men människorna vi skriver långa brev till över Internet skickar vi vanliga handskrivna påsk- och julhälsningar till.

- Det är inte samma sak att få ett e-vykort som att skicka iväg en personlig hälsning på ett vanligt påskkort. Det ger en helt annan känsla, säger Charlotte Hagström.

- Virusvarningarna som följt e-korten, och svårigheterna att öppna bifogat dokument från en vän med mer avancerad dator, är säkert också anledningar till att folk hellre skickar vanliga påskkort. Dessutom går de ju att använda som påskpynt på kylskåpet.


Markus Trautman, presssekreterare på Posten, berättar att både påskkorten och julkorten har ökat i antal på senare år.

- Cirka 44 procent av Sveriges befolkning skickar någon form av påskhälsning med eller utan medföljande present, t ex godisfyllda påskägg.

- Många människor har i dag telefonen eller datorn som arbetsredskap och uppskattar därför det traditionella vykortet i brevlådan. Det ger mycket mer än en flyktig sms-hälsning eller ett e-vykort på datorn.

Fortfarande ligger dock påskkorten långt efter julkorten. Ifjor skickades det 45 miljoner julkort i Sverige.
Gå till toppen