Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ändlös vandring med sliten skylt

Tidigt varje morgon vaknar 60-årige Stellan Hagmalm i sin bil vid Clemenstorget. Han bor där, tillsammans med sin fru.
Snart är de ute på sin ändlösa promenad: S:t Petri Kyrkogata, Universitetet, Kyrkogatan, Lilla Gråbrödersgatan, Knut den Stores torg, Bangatan. Ibland en avstickare åt något håll, men oftast på de här stråken.

Stellan Hagmalm pratar gärna med dem han möter. Skylten bär han alltid med sig. Foto: Ola Nilsson


LUND. Mannen bär på en sliten skylt. På den ena sidan står det i glesa versaler "Carl-Erik Rosén sköt Olof Palme". På den andra står det "Sluta mörda oss".

Nästan alla Lundabor som rör sig inne i centrala stan på dagarna har sett honom. Alla undrar. Få har vågat fråga. Många har däremot vänt sig till Sydsvenskan och undrat om vi kan berätta något om honom.


Sydsvenskan pratade med Stellan Hagmalm och hans fru för en tid sedan. Han är vänlig och vältalig, och berättar om en omfattande konspiration mot honom och hans familj. Palmemordet var i detta i det närmaste en detalj, en avledningsmanöver för att Hagmalm inte skulle förstå att det var han som var det verkliga målet.

Den utpekade Palmemördaren Carl-Erik Rosén är en ungdomsbekant till Stellan Hagmalm från uppväxttiden i Ulricehamn. Vi återkommer snart till honom.


Stellan Hagmalms resonemang är bitvis kristallklara, bitvis mycket svåra att följa. Men konspirationen mot honom och hans släkt har flera hundra år på nacken, involverar kända personer och kungligheter och handlar om en uråldrig konflikt om rätten till den konstitutionella makten i Sverige.

- Men detta känner du naturligtvis redan till. Alla journalister och poliser i Sverige vet om detta, säger han, och är hela tiden artig och vänlig och understryker att jag inte ska ta det personligt om han generellt tycker att journalistkåren är hans fiende.

Förstår du om jag tycker att det du säger låter konstigt?

- Ja, absolut. Det är verkligen en helt otrolig historia, säger han.


Under mer än tio år har Stellan Hagmalm och hans hustru demonstrerat på samma sätt och med samma skylt i Jönköping. Men nu är de här, för att som de säger försöka hitta någon som är beredd att "granska argumenten ur en akademisk synvinkel".

Formellt är de båda skrivna på en poste restante-adress, men de har bott i den lilla staden Mullsjö i Västergötland.


Carl-Erik Rosén är företagare i grannstaden Ulricehamn, där Stellan Hagmalm växte upp med föräldrar och syster. Carl-Erik Rosén bor nu utanför Hjo. Han är jämngammal med Stellan Hagmalm och gick i skola med honom. Han har ingen aning om varför just han pekas ut.

- Jag önskar att jag visste. Jag och Stellan umgicks i slutet på 60-talet och början på 70-talet, men vi var aldrig närstående.

Carl-Erik Rosén har aldrig ofredats direkt av mannen som kallar honom mördare, och har heller aldrig varit med om att någon annan har besvärat honom på grund av anklagelserna.


I Jönköping är Stellan Hagmalm välbekant. Mest som ett stadigt inslag i gatubilden, inte som en person som besvärat andra.

- Han har väl inte varit farlig för någon, men man kan kanske vända på det. Jag menar, han väckte så mycket ilska bland människorna här att jag bara väntade på att någon skulle ge sig på honom. Det belyser väl hur intolerant vårt samhälle är, säger Johannes Björck på Jönköpings-Posten, som är den reporter som skrivit mest om Stellan Hagmalm.

Men han berättar också om hur människor har hört av sig och varit oroade - hur ska det udda paret med skylten klara vintern, om de bor i en bil?


Nyligen inleddes en rättsprocess mot Stellan Hagmalm i Jönköping. Det var en advokat som först hade hjälpt honom, men som sedan när de inte längre kom överens kände sig trakasserad.

Stellan Hagmalm dök aldrig upp till rättegången, utan flyttade i stället till Lund, där han hade läst juridik i slutet av 60-talet.

För tre år sedan inleddes en annan polisutredning mot honom.

- Det var en välmenande polis här i Jönköping som ville pröva det hela som ett förtalsmål. På så vis tänkte han att det kanske skulle gå att nå fram med hjälp från samhället så att Hagmalm skulle kunna leva under anständiga förhållanden, berättar Johannes Björck på Jönköpings-Posten.

Det hela rann ut i sanden. Carl-Erik Rosén ville inte medverka.

- Jag tror inte att det skulle hjälpa honom. Jag önskar brinnande att det här ska få ett lyckligt slut, men jag tror inte att det blir så. Det är verkligen tragiskt, säger han.


De sociala myndigheterna kan inte heller göra något för att hjälpa paret Hagmalm, trots att de bor i en bil. Kommunen kan erbjuda stöd - men de kan inte tvinga sin hjälp på någon. Paret förlorade sitt hem för några år sedan, men har sedan dess tackat nej till ett kommunalt erbjudande om bostad.

S:t Petri Kyrkogata, Universitetet, Kyrkogatan, Lilla Gråbrödersgatan, Knut den Stores torg, Bangatan.

Den ändlösa promenaden fortsätter.

FAKTA

Bara den som förtalas kan väcka åtal
Enligt brottsbalken är det bara den som förtalas som får väcka åtal. Då kallas det "enskilt åtal", och innebär att man själv tvingas driva målet, med eller utan hjälp av ombud - och får stå för rättegångskostnaderna om den åtalade frias.
Lagen ger dock utrymme att väcka allmänt åtal för grovt förtal. Men målsäganden måste "ange brottet till åtal", vilket innebär att åklagaren frågar "Vill du att brottet leder till åtal?". Om svaret är ja kan man gå vidare.
Dessutom ska "åtal av särskilda skäl anses påkallat ur allmän synpunkt". Det betyder alltså att fallet måste beröra fler personer. Det är alltså fullt möjligt för åklagarmyndigheten att på eget initiativ ta upp en utredning i ärendet.
Gå till toppen