Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arkitekt berättade om säreget område

Djingis Khan är ett säreget bostadsområde i Lunds nordöstra utkant. Säreget inte bara för att de boende är ovanligt aktiva när det gäller att arrangera evenemang likt söndagens kulturkafé i Vita huset. Utan också för det sätt som området är planerat och uppfört på med sina gårdsmiljöer där sexton bostäder inringar varje gård.

LUND. Arkitekten Kjell Aage Nilson ritade området 1968. I går var han tillbaka i området och berättade om dess tillkomst.

Gösta Petersen på kulturkaféet i Vita huset på Djingis Khan. Foto: Leif Å Andersson

- Att AF ville bygga familjebostäder för studenter var något nytt. Att vi använde oss av volymer som byggts på en fabrik här i Lund och sedan lyftes på plats var också nytt.


- Det blev billigare att frakta hit de 632 volymerna än att bygga på plats. Men tyvärr var vi lite tidigt ute med den här tekniken och fabriken lades ned ett par år senare, sa Kjell Aage Nilson.


Husen på Djingis Khan har renoverats och utemiljöerna har genomgått vissa mindre förändringar men mycket är bevarat precis som det var när området var färdigbyggt. Kjell Aage Nilsons grundidéer med området har fungerat och fungerar fortfarande som precis som de var tänkta att fungera.


Speciellt idérna med att placera bostäderna kring en gård för att främja gemenskapen mellan de boende och skapa en säker utemiljö för småbarn har fungerat bra.

Kanske har idéerna till och med fungerat lite väl bra?

- Ja, studenterna flyttar ju aldrig härifrån, konstaterar Kjell Aage Nilsson och ser inte helt missnöjd över att Djingis Khanborna är trogna sitt område.
Gå till toppen