Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Clooney välkommen igen - om han lugnar ner sig

Skådespelaren George Clooneys regidebut bygger på en verklig amerikansk tv-producents memoarer. Chuck Barris var ett populärt namn i USA mot slutet av 1970-talet som pionjär i genren skräpunderhållning. Bland annat gjorde han stor succé med en show som förödmjukade inbjudna, aningslösa amatörartister genom att visa upp deras brist på talang.

Storyn börjar i New York år 1981, då Barris - spelad av Sam Rockwell - i bedrövligt skick ser tillbaka på sitt liv i memoarer där han påstår att han som ett andra yrke vid sidan om mediakändisens varit kontraktsmördare åt CIA och dödat trettiotre misshagliga individer på olika håll i världen. Alltsammans "för att bekämpa kommunismen", som hans värvare sagt - Clooney själv i en mindre roll som mystisk, då och då uppdykande agent.


Lika lite som Barris läsare tar Clooney och manusförfattaren Charlie Kaufman dessa självbiografiska bekännelser på allvar. I stället återges de som en totalt ohistorisk skröna och i likhet med resten av hjältens karriär i tonfall av ironi, karikatyr och satir. Medan handlingen hoppar fram och tillbaka i tiden och den globala geografin och CIA-uppdraget övergår i sökandet efter en mordisk infiltratör serveras vi också en sexuellt energisk, men känslomässigt ambivalent kärleksaffär. Den är filmens behållning, mycket tack vare Drew Barrymores subtilt nyanserade komedispel som Barris masochistiska flickvän.


I övrigt är debutanten Clooneys bildsyn och regi en orgie i fingerfärdig snickarglädje. Inte ett konstgrepp eller tricks, från slowmotion, ett virrvarr av flashbacks, hallucinationer och drömscener till inklippta kommentarer från dokumentära vittnen och groteska närbilder av tandkött, tycks lämnas oprövat i en visuellt överlastad ambition att presentera huvudpersonens fantasiliv i form av ett slags mental "realism". Tyvärr utvecklas denna snabbt till ett tröttsamt manér som drar uppmärksamheten till sig själv på bekostnad av personskild-ring och ett djupare engagemang från åskådarens sida. Det är som om den sympatiske Clooney, i upprymdheten över det uttrycksmedel han äntligen fått i sin hand, gett sig fan på att han personifierar en ny amerikansk filmvåg. Han är välkommen tillbaka som regissör, men till dess har han förhoppningsvis lugnat ner sig en smula.

FAKTA

film
Confessions of a dangerous mind
USA, England, Tyskland, 2001. Regi: George Clooney. Skådespelare: Sam Rockwell, Drew Barrymore, George Clooney, Julia Roberts, Rutger Hauer. Längd 1.43.
Gå till toppen