Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Fortfarande får spärrade adressater reklamutskick

- Den bästa vägen för att slippa reklamutskick är att anmäla detta hos Nix-Adresserat.
Det säger Dan Hellsing på Sema Group Info Data (SPAR) och påpekar att ingen i branschen vill lägga pengar och material i onödan på personer som inte vill ha reklam.

- Nix-Adresserat ska "tvätta" namnuppgifter, oavsett om de hämtats från SPAR-registret eller från annat håll.

- På sikt ska alla berörda företag in i Nix. Det innebär att andra statliga register förhoppningsvis också kommer att använda Nix. För det händer att folk som spärrat ändå får reklamutskick.

Det gäller till exempel namn som tagits ur Vägverkets adressregister (bilägare), folkbokföringsregistret (vid flyttning och byte av adress) och Lantmäteriverket (fastighetsregistret), säger Dan Hellsing.

- Vi är inte där än, men ska komma dit, det är vårt mål, förklarar Hans Wahrolén, handläggare hos Swedma som sköter Nix.

Nix har två spärregister.


Det ena gäller för direktreklam och heter Nix-Adresserat. Registret har inte mer än 48 000 adresser spärrade.

- Nix-Adresserat är ännu relativt okänt, men har börjat ta fart. Swedma kommer nu att intensifiera informationen till företagen, säger Hans Wahrolén.

Det andra spärregistret är för konsumenter som vill slippa telefonförsäljning.

Denna spärr heter Nix-Telefon och har cirka 170 000 nummer spärrade.

Enligt Hans Wahrolén använder alla seriösa företag i branschen spärren Nix-Telefon.

Swedma har cirka 75 medlemsföretag och ytterligare cirka 200 är associerade medlemsföretag som också erbjuds att gå in i spärregistren för direktreklam och telefonförsäljning.
Gå till toppen