Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så kan du slippa reklamen

Det finns två sorters reklam som hamnar i din brevlåda. Oadresserad och adresserad.

Den oadresserade har ett starkt övertag. Det går grovt räknat fyra oadresserade utskick på ett adresserat.

För den oadresserade räcker det att sätta upp en lapp vid brevlådan med texten "Nej tack, ingen reklam" om man vill slippa. Reklamutdelarna ska respektera det. Viktig samhällsinformation i gruppförsändelser får man ändå från exempelvis stat och kommun. Även lokala gratistidningar brukar höra hit. Avsändaren bestämmer och betalar för den större upplagan.

- Det är bara cirka 1-2 procent av hushållen som avsäger sig direktreklam genom att sätta upp skyltar, säger Torsten Lidén, Postens informationsavdelning i Malmö.

Många tar sedan ner brevlådeskyltarna när det är dags för Ikea-katalogen, vilket talar sitt tydliga språk.


Attityderna har ändrats, sett några år i backspegeln.

I dag upprörs inte så många över reklamutskicken jämfört med tidigare. Det som nu engagerar är telefonförsäljningen, säger Dan Hellsing, ansvarig för SPAR hos Sema Group Info Data där SPAR, det statliga personadressregistret, administreras.


Hur spärrar du?

Bokklubbar, postorderfirmor och bensinbolag där du redan finns registrerad som kund får du skriva till separat.

Vill du inte ha adresserad direktreklam är det till spärregistret Nix-Adresserat och SPAR du vänder sig.

Till Nix anmäler du dig på ett 020-nummer (se nedan). Registret sköts av Swedma, branschorganisation för direktreklamföretagen.

Spärren i SPAR kan också ge bre resultat. Dit skriver du. Det räcker till exempel att skriva "jag vill inte ha reklam" (se nedan).


* Nix-Adresserat har telefonnummer 020-55 70 00. Du möter en automatisk telefonsvarare.

Vill man få hem information om hur direktreklamen väljs bort trycker man in personnumret och avslutar med fyrkant.

Fyll i det kort som sedan skickas ut. På varje kort finns utrymme för flera personer om det är flera i familjen som inte vill ha direktreklam.

* SPARs adress är: Box 34101, 100 26 Stockholm. Tala om att du inte vill ha reklam i brevlådan, skriv vad du heter, ange gärna personnummer och adressen. Underteckna med egenhändig namnteckning. Bekräftelse sänds inom någon vecka. Sedan kan det ta en tid innan reklamspärren får genomslag.
Gå till toppen