Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nationella fronten hjälper sd i EMU-valet

Banden mellan franska högerextrema partiet Nationella fronten och Sverigedemokraterna blir allt starkare.

I helgen talade sd:s partiledare Mikael Jansson inför 1 500 delegater på Nationella frontens kongress i Nice, då den 74-årige Jean-Marie Le Pen åter omvaldes till partiets ordförande. I samband med kongressen beslutade de båda systerpartierna att Sverigedemokraterna i höst ska få hjälp av Nationella fronten i sin kampanj mot EMU.


I september reser Nationella frontens generalsekreterare Carl Lang till Skåne för att tala mot EMU. Platsen för det offentliga mötet blir troligen Helsingborg, enligt Mikael Jansson, som till Nice hade med sig sd:s Skåneordförande Björn Söder samt partivännerna Richard Jomshof och Arnold Boström.

47-årige Carl Lang är EU-parlamentariker för Nationella fronten och veteran inom partiet.


Han är gift med en svenska och har i flera år fungerat som en länk mellan Nationella fronten och Sverigedemokraterna.

Inför valet 1998 fick Sverigedemokraterna ett bidrag på 250 000 kronor av Nationella fronten.

- Vi har inte bett om pengar den här gången. Men vi kan lära oss mycket, deras framgångar ger oss inspiration, säger Jansson, som även hoppas på ett samarbete med andra liknande partier som belgiska Vlaams blok och Dansk folkeparti.


Sverigedemokraternas förhoppning är att Nationella fronten och Carl Lang, som etablerad EU-politiker, ska ge sd ökad legitimitet i Sverige.

Men trots att Jansson strör lovord över Nationella fronten och Le Pen säger han sig vara bekymrad över vad han beskriver som Nationella frontens "dåliga rykte" i Sverige - ett rykte som bland annat kommer sig av att ledaren Le Pen flera gånger bötfällts för rasistiska och antisemitiska uttalanden.

Nationella fronten liknar Sverigedemokraterna på så sätt att de allt mer lindar in sitt främlingsfientliga budskap, för att locka väljare som skräms av åsikter som uppfattas som extrema.


I det interna studiematerialet "L´Image du Front national" ges följande råd till Nationella frontens valarbetare, ett råd som även fungerar bra som sammanfattning för hur Sverigedemokraternas retorik har utvecklats under 90-talet:

"I stället för att säga ´Släng arabjävlarna i sjön´ säg ´Vi måste organisera hemresor för invandrare från tredje världen´."


- Jag vet inte riktigt om det är bra eller dåligt för oss att Carl Lang talar hos oss. Vi tar risken och kommer säkert att få skäll för det, säger Mikael Jansson.

Hans eget tal i Nice hölls på engelska men översattes till franska via bildskärmar. Jansson säger själv att han "lyckönskade Le Pen till hans framgångar" och hälsade till alla nationalistiska partier som kämpar i olika länder.

Jansson träffade även Le Pen på tu man hand.

Mikael Jansson säger att Nationella fronten och sd har samma ideologiska grund - "vi verkar för nationalstaternas bevarande".
Gå till toppen