Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Vi umgås mycket på fritiden, sånt skapar kamratkänsla"

1 maj 2002 var en lyckans dag i Eslöv. Stans handbollsdamer skrev historia genom att finalbesegra Sävehof och bli svenska mästare för första gången.
På torsdag, exakt ett år senare, kan Team Eslöv ta sin andra raka SM-titel. Det räcker med vinst i tredje finalmatchen mot Skuru.
Åsa Könsberg är en av guldflickorna från i fjor.

ESLÖV. Hon minns den fantastiska stämningen i fullsatta Norrevångshallen, festligheterna vid prisutdelningen och firandet natten lång - och vill gärna uppleva en ny SM-triumf.

Eslöv har tre chanser att spela hem bucklan. Närmast i Nacka bollhall.


Åsa Könsberg och Team Eslöv är på god väg att upprepa sin bedrift från förra året. På torsdag kväll kan skånskorna ta SM-guld i handboll igen. Foto: Ingemar D Kristiansen


Ledning med 2-0 i finalserien - och en seger från guld. Vad tycker du om utgångsläget?

- Kan inte vara bättre. Vi behöver inte känna någon press på torsdag, har allt att vinna. Skulle det bli förlust kan vi avgöra på hemmaplan istället. Men det vore skönt att SM-jubilera på årsdagen.


Är du överraskad över att det gått så bra mot Skuru?

- Egentligen inte. Vi är ett bra cuplag, växer med motståndet - är bäst när det gäller. Förra säsongen förlorade vi alla seriematcherna mot Sävehof för att sedan vinna finalen i två raka. I vinter har vi torskat tre gånger mot elitserievinnarna Skuru - och som serietvåa åter tagit dubbel revansch i finalen.

Hur vill du jämföra det historiska mästarlaget med det blivande (?) guldgänget?

- Förra året levde vi mycket på syskonen Möller, Lina och Alexandra, två riktiga stjärnor. I deras frånvaro har fler fått stiga fram och ta ansvar. Jag tycker årets lag är jämnare och faktiskt bättre, eftersom våra många talanger fått ett års värdefull rutin på nacken.


Förklara att ni blivit bättre och bättre under säsongen och nu verkar ha prickat toppformen?

- Vi fick fyra nya spelare i höstas - Marie Karner, Caroline Könsberg, Fanny Lagerström och Susanna Oskarsson. Det tar alltid tid att bli samspelta. Mot slutet har vi fungerat som kollektiv, plus att vi som var med om att vinna SM fått ökat självförtroende. Vi vet vad vi kan i våra bästa stunder.

Varför lyckas lilla Eslöv så bra i damhandboll?

- Stan är lagom stor, halva laget bor inom gångavstånd i de lägenheter klubben fixat i Rönneberga. Vi umgås mycket på fritiden, går hem till varandra, lagar mat och ser på filmer tillsammans. Sånt skapar gemenskap och kamratkänsla.


Pratar du och syrran mycket handboll?

- Vi är inga fantaster, men visst blir det mycket snack om både det ena och det andra. Caroline har kommit hem efter tre och ett halvt år i Danmark, berättat om proffslivets för- och nackdelar. När jag är klar med min utbildning vill jag gärna också flytta utomlands några år. Det är äventyret och möjligheten att utvecklas som lockar, inte pengarna.

Vad har du för landslagsambitioner?

- Just nu är jag bara reserv i blågult, trea i positionen på högerkanten. Mina konkurrenter har mer erfarenhet, men jag är ung och förhoppningsvis bara i början av karriären. Skulle Sverige klara EM-kvalet, lyckas bra i EM och bli kvalificerat för OS 2004 drömmer jag givetvis om att komma med till Aten.


Hur skall svensk damhandboll nå världstoppen?

- Vi måste bli mer explosiva, som danskorna. De är småväxta och kvicka. Svenska spelare har storleken och kraften, men är inte tillräckligt rappa i fötterna. För att bli slagkraftigt krävs det också att förbundskapterna bestämmer sig och satsar på en begränsad trupp, inte byter så många spelare mellan varven.

Vilka är dina bästa egenskaper?

- Jag är stark i kroppen, klarar av att gå på genombrott och stå emot i närkamperna i försvaret. Förra säsongen utnyttjades min snabbhet i kontringarna. I år har det blivit mer mål i det uppställda spelet och i avsluten från kanten.


Vad krävs för att slå Skuru en gång till?

- Att vi fortsätter prestera lika bra försvarsspel. Det banar väg för kontringar och de där enkla målen som ofta brukar vara skillnaden mellan seger och förlust.

Uppladdningen inför tredje SM-finalen?

- Vi samlas tidigt torsdag morgon. Tåget till Stockholm går redan klockan 7.20. Matchen börjar 15.

Knappast läge för några utsvävningar på valborg...?

- Nej, det blir väl att titta på elden och sen krypa till kojs. Festa får vi göra senare...

FAKTA

Åsa Könsberg

Ålder:
22 i juni.
Familj: Mamma Bodil, pappa Stefan, syster Caroline och pojkvännen Jörgen Thulin.
Bor: Lägenhet i Eslöv tillsammans med storasyster.
Yrke: Studerar till socionom, fjärde terminen av sju, i Malmö.
Idrott: Handboll.
Klubbar: Lugi (moderklubb), Team Eslöv sen hösten 2000.
Meriter: SM-guld med Team Eslöv 2002, 8 A-landskamper, 20 U- och 20 J-landskamper.
Aktuell: Nyckelspelare på högerkanten, kan på torsdag vinna SM-guld för andra året i rad.
Gå till toppen