Lund

Psykpatient åtalas för saxmordet

Den 29-årige mannen och den 61-åriga kvinnan satt och rökte tillsammans i gruppboendets rökrum. 29-åringen högg plötsligt kvinnan genom ögat med en nagelsax. Nu åtalas han för mord.

LUND. Kvinnan dog på sjukhuset en kort tid senare av sina skador. Till en början förstod ingen att det låg ett brott bakom händelsen i mars i år. Alla utgick från att den psykiskt sjuka kvinnan hade försökt ta sitt eget liv.

Men på förmiddagen nästa dag berättade 29-åringen för personalen vad han gjort.


- Eftersom han lider av svår schizofreni med vanföreställningar var vi inte säkra på om det han berättade var sanningen. Men han berättade detaljer som han rimligtvis inte kunde känna till om han inte gjort det. Då ringde vi polisen, har Claes Einarsson som är chef på Vipeholms gruppboende tidigare berättat för Sydsvenskan.


Polisen grep mannen direkt, och han har varit häktad sedan kort därefter.

I och med att åtalet nu är offentligt blir också detaljer kring händelsen kända för första gången.


Bland annat framgår det att både offer och förövare har haft ett ojämnt humör, och att de varit i konflikter med varann tidigare. Den 60-åriga kvinnan och den 29-årige mannen hade båda bott på hemmet i ungefär tre år och kände varandra väl.


På Vipeholms gruppboende, som sköts av Lunds kommuns socialförvaltning, har patienterna egna rum. Det finns även flera gemensamma rum, och det var i ett sådant som mordet skedde. Det finns personal i huset dygnet runt, men ingen ständig tillsyn. Vid tillfället för händelsen fanns två personer på plats, varav en har läkarutbildning. Trots det stod offrets liv inte att rädda.


Om mannen befinns skyldig - utöver hans erkännande finns också en del teknisk bevisning, som blodspår och dokumenterade skador på förövarens händer - kommer han av allt att döma att dömas till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta förstås beroende på vad den rättspsykiatriska undersökningen som mannen nu genomgår ger för resultat.


I praktiken betyder ett sådant straff att han i så fall hålls inlåst på obestämd tid, men kan släppas ut om han bedöms som färdigbehandlad och ofarlig för sin omgivning.
Gå till toppen